'Landelijk inzamelsysteem statiegeldverpakkingen'

'Landelijk inzamelsysteem statiegeldverpakkingen'

AMSTERDAM (ANP) Er moet een landelijk inzamelsysteem komen voor verpakkingen van drank waar statiegeld op zit. Dat moet de overgang naar de circulaire economie bevorderen, bepleit het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten. Daarvoor moeten losstaande, onbemande inzamelkiosken komen bij bijvoorbeeld supermarkten, tank- en treinstations.


Het doel van de kiosken is het inzamelen van drankverpakkingen uit de supermarkt te halen en dat er in de toekomst ook andere soorten verpakkingen kunnen worden ingezameld en gerecycled. Er zit al statiegeld op bepaalde typen glas en plastic drankflessen. Per 1 januari 2023 komt er statiegeld op blikjes. Het CBL wil het statiegeld op blik "gebruiken als vliegwiel voor de circulaire economie", vertelt CBL-directeur René Roorda. 

Soortgelijke systemen van onbemande inzamelkiosken voor drankverpakkingen bestaan al in de Verenigde Staten, Azië en enkele Europese landen, zegt Roorda. "Daar kun je in een onbemande kiosk direct van je verpakking af en krijg je het geld meteen bijgeschreven." Nederlandse klanten krijgen op dit moment bij een supermarkt via een bonnetje hun statiegeld terug.

Nu nog krijgen supermarkten voor het inzamelen een vergoeding, maar die dekt volgens Roorda amper de kosten van het inzamelen. ,,Het inzamelen kost ons nu tientallen miljoenen euro's per jaar. Voor hetzelfde geld hebben we een goed werkend systeem", zegt hij.