Medicinale cannabis in een apotheek.
Medicinale cannabis in een apotheek. ANP / Koen van Weel

Onderzoek naar 'medische' cannabis

Meeste gebruik gebeurt zonder doktersrecept

UTRECHT (ANP) De meeste mensen die cannabis medisch gebruiken doen dat zonder een voorschrift van een arts, meldt het Trimbos-instituut op basis van de Nationale Drug Monitor. Ongeveer 480.000 Nederlanders hebben in 2020 cannabisproducten gebruikt voor medische doeleinden en ruim 90 procent van hen deed dat zonder doktersrecept. Het instituut heeft afgelopen jaar meer aandacht besteed aan het medisch gebruik van cannabis dan in voorgaande jaren.


De laatste jaren zijn volgens het Trimbos-instituut veel producten op de markt gekomen met cannabidiol (CBD). Mits deze producten niet de psychoactieve stof THC bevatten, zijn ze vrij verkrijgbaar zonder voorschrift. Veel gebruikers zien medische voordelen in deze middelen. CBD-olie is het meest gebruikt voor medicinale doeleinden. Bijna de helft van gebruikers met medische doeleinden zegt CBD-olie te nemen. Ongeveer een derde gebruikt wiet en minder dan een vijfde gebruikt THC-olie.

Volgens het instituut is er momenteel nog weinig bekend over hoe effectief CBD-producten zijn bij de kwalen waarvoor veel mensen die gebruiken, zoals angststoornissen of parkinson. Wel is bekend dat CBD-producten positief kunnen werken voor patiƫnten met het syndroom van Dravet, een vorm van epilepsie die vooral bij jonge kinderen voorkomt. Het Trimbos-instituut schrijft ook in de Monitor dat er een toename is in het gebruik van ketamine, een verdovingsmiddel dat ook als recreatieve drug wordt gebruikt. Ongeveer 130.000 mensen gaven aan in 2020 ketamine te hebben genomen, terwijl dat er in 2018 nog 80.000 waren.