Brabants museum mag      550 kunstwerken lenen

Brabants museum mag      550 kunstwerken lenen

DEN BOSCH (ANP) Het Noordbrabants Museum in Den Bosch krijgt 550 kunstwerken in doorlopende bruikleen die werden gemaakt door onder anderen Brueghel, Rubens, Mondriaan, Brancusi, Van Dongen, Picasso, Magritte, DalĂ­ en Modigliani. De verzameling is bijeengebracht door de JK Art Foundation, die denkt dat de collectie op de lange duur beter op haar plaats zal zijn in dit museum.


Voor museumdirecteur Charles de Mooij is het "een droom die uitkomt", zegt hij. In de afgelopen tien jaar kon zijn museum al delen van de collectie laten zien. Genoemde stichting, officieel ook gevestigd in Den Bosch, leent met regelmaat ook uit aan andere musea in binnen- en buitenland, waaronder vooraanstaande zoals recent nog het MoMA in New York. Volgens Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, is het "een prachtige collectie die in Nederland haar gelijke niet kent".

De verwerving van deze particuliere kunstverzameling betekent voor Het Noordbrabants Museum dan ook een "kwaliteitsimpuls van onschatbare waarde", zegt een woordvoerster. Het Noordbrabants Museum laat van 18 december tot en met 26 februari een selectie van 100 topwerken uit de verzameling zien. Singer Laren toont tot het eind van deze maand nog veel werk uit deze particuliere kunstcollectie.

Het Noordbrabants Museum staat al internationaal op de kaart sinds de expositie Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie, die in 2016 421.000 bezoekers uit 81 landen naar Den Bosch trok.