,,Het is nu al een probleem om aan verpleegkundigen te komen.''
,,Het is nu al een probleem om aan verpleegkundigen te komen.'' ANP/Marcel van Hoorn

'Laten we een beetje lief zijn voor elkaar'

'Wie vaccineert deugt, anders ben je een paria' was de kop boven een opinie-artikel in de krant van zaterdag. Graag wil ik hierop reageren. Wat een ontzettend harde opstelling neemt schrijver Joan van de Krol aan.

Ik ben al ruim veertig jaar verpleegkundige. En weet dus echt wel wat er in de loop van de jaren in een ziekenhuis is gebeurd. Inmiddels werk ik al ruim een jaar op een corona-afdeling. Ik ben erg blij dat er nu een vaccin is. De patiënten bereiken minder vaak de intensive care (IC). 

Inmiddels heb ik ook al vele patiënten op de afdeling gehad, die er enorm spijt van hebben dat ze zich niet hebben laten vaccineren. Ze hadden een andere inschatting gemaakt. Ook mensen zonder onderliggend lijden, hebben enorme hoeveelheden zuurstof nodig en een aantal moet dan ook nog zeer veel geduld hebben. De lengte van de opnames is soms zeer lang. Hierdoor is al heel veel reguliere zorg afgeschaald. Het is echt niet te vergelijken met een gewone griep.

Het immuunsysteem is echt niet altijd sterk genoeg. Ik ben erg blij dat ik als verpleegkundige nog wat voor de patiënten kan betekenen. Het duurt al heel erg lang. Verpleegkundigen raken echt vermoeid.

Er wordt geschreven dat de ic-capaciteit maar moet verdubbelen. Het is nu al een probleem om aan verpleegkundigen te komen.

Natuurlijk hebben mensen een keuze om zich wel of niet te laten vaccineren. Er wordt soms ook zeer bewust over nagedacht. Helaas niet altijd.

Het is niet te hopen dat het virus de maatschappij nog verder in tweeën splijt. Met verwijten over en weer en niet de emotionele kant meenemen. komen we mijn inziens ook niet verder. Laten we een beetje lief zijn voor elkaar.

Gelukkig komt het derde vaccin eraan. Hopelijk kunnen de patiënten die al heel erg lang wachten op zorg nu toch eindelijk worden geholpen.


[Nel van Dijk, verpleegkundige
[Antonius-ziekenhuis, Nieuwegein