Burgemeester Michael Ludwig van Wenen.
Burgemeester Michael Ludwig van Wenen. Epa/christian Bruna

Wenen vaccineert kinderen

16 november 2021 om 11:33

Duizenden aanmeldingen voor coronaprik

WENEN (ANP/AFP) De autoriteiten in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zeggen dat ouders massaal jonge kinderen hebben aangemeld om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. De vaccinatiecampagne voor kinderen vanaf 5 jaar begon maandag en er zijn nu al zo'n 10.000 afspraken gemaakt.


Wenen heeft een Europese primeur met de vaccinatiecampagne voor de leeftijdsgroep tussen 5 en 11 jaar. Het Europees Geneesmiddelenbureau, de vaccinwaakhond van de EU, heeft nog geen coronavaccins goedgekeurd voor die leeftijdsgroep. Burgemeester Michael Ludwig van Wenen vindt echter dat de "ernstige" situatie rond het coronavirus vraagt om een vastberaden aanpak.

Ouders moeten vaak wel geduld hebben. In eerste instantie kunnen ongeveer tweehonderd kinderen per dag worden ingeënt. Dat aantal is relatief laag en dat komt volgens Oostenrijkse media doordat kinderen en hun ouders mondelinge uitleg krijgen. In het grootste vaccinatiecentrum van het land, het Austria Center in Wenen, is een speciale prikstraat ingericht.


De vaccinatiehokjes voor kinderen zijn voorzien van vrolijke versieringen, zoals afbeeldingen van de Ninja Turtles. Een achtjarig meisje vertelde persbureau AFP dat de prik ,,een beetje" pijn deed. Ze vond het wel leuk dat ze de rest van de dag thuis mag blijven om te spelen. Haar vader vertelde dat hij zijn kinderen liet inenten om te voorkomen "dat ze ernstig ziek worden".

Oostenrijk ziet het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken weer snel oplopen. Het land koos ook als eerste EU-lidstaat voor een lockdown voor ongevaccineerden. Die hebben sinds maandag een geldige reden nodig om hun woning te verlaten, anders riskeren ze een boete.

Critici denken dat het lastig is om toe te zien op naleving van de lockdown, die geldt voor zo'n twee miljoen mensen. Zo mogen niet-gevaccineerde burgers bijvoorbeeld wel naar hun werk en naar de supermarkt. Daardoor kan het voor de politie lastig worden om vast te stellen of mensen eigenlijk binnen hadden moeten blijven.

De vaccinatiegraad in het negen miljoen inwoners tellende Oostenrijk is ongeveer 65 procent.