Berlijn

16 november 2021 om 11:32

Duitsland wil strengere coronaregels op werkplek

(ANP)  Duitsland is op weg naar strengere coronaregels voor de werkplek. Het gaat dan om invoering van de zogenoemde 3G-regel voor werknemers: ze moeten aantonen dat ze zijn gevaccineerd, genezen of negatief zijn getest.

Volgens Duitse media wordt dat overwogen door de drie partijen die samen de nieuwe Duitse regering willen vormen. Het is nog onduidelijk welke gevolgen een weigering zal hebben voor werknemers. De sociaaldemocraten, Groenen en liberalen vinden 3G ook nodig in treinen en in regionaal openbaar vervoer.

Over een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepen is daarentegen nog niets besloten, benadrukten de Groenen. Eerder had een kopstuk van de linkse milieupartij nog beweerd dat daarover al overeenstemming was bereikt. De verplichte inenting tegen corona zou gaan gelden voor bijvoorbeeld het personeel van verzorgingshuizen en kinderdagverblijven.


Brussel

Voorzichtige toenadering Bern en Brussel na relatiebreuk

(ANP) Zwitserland zoekt weer toenadering tot de Europese Unie, zes maanden nadat het land volgens EU-commissaris Maroš Šefcovic ,,abrupt" onderhandelingen verbrak over een overkoepelend verdrag. Maar Brussel heeft ,,een sterk politiek signaal nodig" dat het de Zwitsers ernst is om de breuk te lijmen, waarschuwde de vicevoorzitter van de Europese Commissie. ,,Het politieke vertrouwen moet hersteld worden."

In het voorjaar stapten de Zwitsers plotseling uit onderhandelingen, die al zeven jaar liepen. De betrekkingen tussen de EU en het Alpenland zijn geregeld in circa 120 akkoorden, die vooral over handel gaan. De EU wil af van deze lappendeken. In 2014 werden onderhandelingen gestart over een overkoepelend akkoord dat eind 2018 ook werd bereikt. Maar dat akkoord werd nooit ondertekend en een half jaar geleden zette de Zwitserse regering definitief een punt achter verder overleg. Vooral de Europese regels over staatssteun en toegang van EU-werknemers tot de Zwitserse sociale zekerheid waren breekpunten. ,,Na zeven jaar onderhandelen en 26 toppen van de commissievoorzitters met de Zwitserse leiders is het voor ons van groot belang dat de Zwitsers hun bedoelingen met de EU voor de toekomst duidelijk maken", zei Šefcovic na afloop van overleg met de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken, Ignazio Cassis, de eerste ontmoeting tussen Brussel en Bern sinds het voorjaar. Šefcovic wil bewijs dat Zwitserland ,,het deze keer meent". ,,Het moet wel van twee kanten komen." De twee partijen zijn overeengekomen in januari verder te praten. De commissie wil dat de Zwitsers dan hun agenda op tafel leggen, met een tijdlijn waaruit duidelijk wordt hoe ze concreet verder willen. Door de situatie zijn bepaalde afspraken inmiddels verlopen.