Vooral aanvullend zorgpakket duurder

16 november 2021 om 10:49

AMSTERDAM (ANP) Net als vorig jaar gaan Nederlanders met aanvullende verzekeringen in hun zorgverzekeringspakket er het hardst op achteruit. Ze gaan tot ruim 200 euro per jaar extra betalen, meldt Pricewise, dat jaarlijks voor de vier meest voorkomende zorgprofielen bij zorgverzekeraars een vergelijking maakt. Namen van verzekeraars noemt Pricewise nooit, omdat de verschillen vaak meer komen door de polis dan door de verzekeraar.


Wie single is en het maximale eigen risico van 885 euro neemt, gaat er het minst op achteruit en betaalt in 2022 gemiddeld 3,60 euro meer dan dit jaar. Het gaat dan om de basisverzekering zonder enige aanvullende dekking.

Alleenstaande ouders krijgen juist te maken met de grootste premiestijging. Een man van 40 jaar met een 11-jarige zoon betaalt in 2022 in totaal 207,60 euro meer dan dit jaar. Dat geldt voor een basisverzekering met aanvullende verzekering voor tandarts en orthodontie en een eigen risico van 385 euro.

Uitgaand van een eigen risico van 385 euro betaalt een gezin met twee kinderen van 11 en 14 jaar met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en tandarts 131,75 euro per persoon per maand, een stijging van 57,60 euro per maand. Ouders die orthodontie voor minderjarige kinderen verzekeren, zijn volgens de consumentenadviseur nog veel duurder uit.

"Met een wachttijd betaal je eerst een jaar premie voordat je aanspraak kan maken op de vergoeding, zoals orthodontie voor kinderen. Je betaalt dan een jaar lang premie zonder dekking", aldus zorgexpert Suzanne Löwik. Verzekeraars doen dat volgens haar omdat de kosten anders te hoog oplopen. "Kiest een alleenstaande ouder voor een verzekering zonder wachttijd, waarbij er dus direct recht is op een vergoeding voor de beugel van een kind, dan is de verzekering ineens 48,50 euro duurder per maand. Dit komt neer op 583 euro per jaar."

Pricewise heeft ook het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering berekend, waarbij het eigen risico 385 euro is. Dat verschil komt op jaarbasis neer op 535,80 euro. Net als dit jaar komt het verschil tussen het hoogste eigen risico (885 euro) en het laagste (385 euro) neer op 500 euro.

Löwik heeft nog een advies voor met name getrouwde of samenwonende 60-plussers die het liefst alle risico's zo veel mogelijk afdekken. "We zien dat veel consumenten altijd voor 100 procent dekking willen gaan"