2021-11-12 18:52:53 ALMERE - Joshua Zirkzee of Netherlands U21  tijdens de EURO U21 kwalificatie-wedstrijd tussen Nederland U21 en Bulgarije U21 in het Yanmar Stadion op 12 November 2021 in Almere, Nederland. ANP GERRIT VAN KEULEN
2021-11-12 18:52:53 ALMERE - Joshua Zirkzee of Netherlands U21 tijdens de EURO U21 kwalificatie-wedstrijd tussen Nederland U21 en Bulgarije U21 in het Yanmar Stadion op 12 November 2021 in Almere, Nederland. ANP GERRIT VAN KEULEN Tijdens de Euro u21 Kwalificatie-wedstrijd Tussen Nederland u21 en Bulgarije u21 in het Yanmar Stadion op 12 November 2021 in Almere, Nederland. anp / Gerrit van Keulen

Jong Oranje aan kop richting EK

16 november 2021 om 10:32

Ruime zege op Gibraltar

GIBRALTAR (ANP) Jong Oranje heeft de leiding genomen in groep 5 van de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2023 in Georgië en Roemenië. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi dankt de koppositie aan een ruime zege bij Gibraltar: 0-7.

Halverwege de kwalificatie heeft Oranje 13 punten uit vijf duels. Jong Zwitserland staat ook op 13 punten na vijf wedstrijden, maar het doelsaldo van de Nederlandse beloften is beter: +17 om +12.

Jong Oranje opende na ruim een kwartier spelen de score. Crysencio Summerville rondde af na voorbereidend werk van Joshua Zirkzee. Voor de aanvaller van Leeds United betekende het zijn eerste treffer voor Jong Oranje. Ki-Jana Hoever maakte in de 20e minuut vanuit de rebound de 0-2, maar bij die twee doelpunten bleef het voor rust.

In de tweede helft liep de ploeg van Van de Looi alsnog snel weg. Aanvallers Brian Brobbey en Zirkzee (twee keer) scoorden in het eerste kwartier na de pauze. Jurgen Ekkelenkamp en invaller Daishawn Redan troffen daarna ook nog doel.

ZWITSERLAND Jong Oranje vervolgt de kwalificatie in maart, met eerst een uitwedstrijd tegen Bulgarije en daarna een thuisduel met Zwitserland. De groepswinnaars van de negen poules en de beste nummer 2 kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK, dat over anderhalf jaar in Georgië en Roemenië is. De acht andere nummers 2 strijden in de play-offs om de overige vier tickets.

Jong Oranje strandde in de zomer van dit jaar bij het laatste EK in de halve finales. Jong Duitsland was in Hongarije de betere.