Scholen in Barneveld hebben het zwaar, door een combinatie van corona en het oplopende tekort aan leerkrachten.
Scholen in Barneveld hebben het zwaar, door een combinatie van corona en het oplopende tekort aan leerkrachten. Pauw Media

Scholen Barneveld: personeelstekort wreekt zich in coronatijd

16 november 2021 om 13:22 Onderwijs

BARNEVELD De basisscholen in de gemeente Barneveld hebben het zwaar: met grote regelmaat moeten hele klassen in quarantaine omdat er te veel leerlingen besmet raken met coronavirus. Ondertussen wordt het lerarentekort dat er al vóór corona was steeds nijpender, omdat er nauwelijks nog invalkrachten beschikbaar zijn.

Barneveld kleurt al weken donkerrood op de coronakaart van Nederland. Dat is terug te zien op de verschillende basisscholen. Directeur Tjerk Deuzeman van PCO Gelderse Vallei zucht eens diep: ,,Het is momenteel wel een enorm gebeuren hoor, tjongejonge.” Hij ziet het coronavirus momenteel door de groepen heen waaien. ,,We hebben scholen waar weinig aan de hand is, andere scholen hebben meerdere groepen thuis. Normaal gesproken houden we de klassen met kunst- en vliegwerk in de lucht. Maar dat wordt steeds moeilijker.”

De reformatorische Fraanjeschool telt momenteel tussen de vijftig en zestig afwezigen, op een totaal van zo’n 460 leerlingen. ,,Dat is behoorlijk veel”, zegt directeur Gijs Nieuwenhuis, die erop wijst dat het niet alleen maar met corona te maken heeft. ,,In de onderbouw is er een duidelijke mix met kinderen die ook griep hebben. Sommige kinderen blijven thuis omdat er een familielid corona heeft. In groep acht zijn nu best veel kinderen afwezig. Het is een golfbeweging.” 

DAGKOERSEN Het zijn dagkoersen, bevestigt ook Karen Peters, voorzitter van het college van bestuur van de Stichting Eemvallei Educatief (STEV). ,,Er valt geen peil op te trekken nu. In Barneveld is het op onze scholen nu relatief rustig, maar het slaat zo om. Ik kan zo gebeld worden door een directeur, dat er weer een groep thuis moet blijven. Het is soms bar en boos.”

De hervormde scholen van de Drieslag in Barneveld krijgen ook geregeld te maken met uitval van klassen, zo geeft bestuurder Gert van der Rhee aan. ,,Zonder er specifiek scholen uit te lichten, kan ik dat wel zeggen ja. De ene keer gaat er een klas naar huis vanwege de coronabesmettingen, de volgende dag komt er weer één terug. En dan gaat de volgende klas weer naar huis. Het is heel zwaar.”

INVALKRACHTEN Het wordt voor de scholen ook steeds moeilijker om invalkrachten te vinden. Om schoolvertraging voor leerlingen tegen te gaan, stelde het kabinet eerder dit jaar zogenoemde NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs) ter beschikking. Dit heeft een keerzijde, zeggen de schoolbestuurders.

,,Hierdoor zijn in het land ‘leuke’ NPO-banen ontstaan”, aldus Deuzeman. ,,Daar wordt op gesolliciteerd en dan ontstaan er bij ons ineens vacatures. Tel daar corona bij en de druk op het personeel dat overblijft, wordt enorm.”

Bij de Drieslag wordt zoveel mogelijk voorkomen dat er klassen naar huis moeten vanwege onvoldoende personeel. ,,Gelukkig is het personeel flexibel, de betrokkenheid op de school en voor elkaar als collega’s is indrukwekkend groot”, zegt Van der Rhee. ,,Maar voorheen had ik een invalpool als er ziekte was. Die is er nu niet meer.” De invallers die de scholen achter de hand had, worden nu dus elders ingezet. Peters heeft alle ouders van de STEV-scholen daarom deze week een brief gestuurd. ,,Ik vroeg om begrip voor onze nijpende situatie. En tegelijk riep ik hen op: als ze iemand weten, of misschien zelf wel zin hebben in het onderwijs, dan kunnen ze zich melden. Ik heb al één aanmelding binnen.”

NUCHTER Het lerarentekort in coronatijd gaat bepaald niet aan de Fraanjeschool voorbij. De school probeert er nuchter mee om te gaan, aldus Nieuwenhuis. ,,Hoe goed je ook je best doet om het rond te krijgen, en de enorme inzet van het bestaande personeel, lukt het niet altijd. Op een gegeven moment kom je tot de conclusie dat je geen ijzer met handen kunt breken en dat er een groep thuis moet blijven. Dat is dan even niet anders.”

Jannes Bijlsma