Afbeelding
ANP

‘Boa’s melden signalen huiselijk geweld bij politie’

16 november 2021 om 08:59 Maatschappelijk

BARNEVELD Als toezichthouders van de gemeente Barneveld (boa’s) vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling tegenkomen, melden ze die signalen voortaan direct bij de politie. Agenten pakken die meldingen vervolgens adequaat op.

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders. Begin oktober vroeg raadslid Shane Lasscher (Burger Initiatief) om opheldering over de werkwijze. Volgens Lasscher zou het te vaak voorkomen dat boa’s bij meldingen tegen verschillende obstakels aanlopen in de procedure. Lasscher benadrukte dat ,,een snelle en doeltreffende melding in dit soort situaties van groot belang is.’’ Volgens het raadslid is echter niet altijd duidelijk hoe het zogeheten ‘afwegingskader’ bij meldingen op dit vlak werkt. Dat afwegingskader is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat hulpverlening niet wordt overgedragen, maar in afstemming met Veilig Thuis wordt opgepakt.

Volgens het college is het meer een algemeen landelijk beeld dat de organisatie Veilig Thuis schetst, dat bepaalde beroepsgroepen mogelijk niet voldoende bekend zijn met de procedures. Het gaat dan niet alleen om boa’s, maar ook bijvoorbeeld om mensen die werken in de thuiszorg of in verzorgingstehuizen. ,,Dit is dus een algemeen beeld en niet specifiek voor Barneveld’’, aldus het college. Desalniettemin is de gemeente wel van plan hier binnenkort meer mee te doen. ,,We gaan op dit thema samen met Veilig Thuis een informatiemiddag voor onze boa’s organiseren, specifiek als het gaat over huiselijk geweld, kindermishandeling en alles wat daarmee samenhangt.’’ Mogelijk kunnen ook buurgemeenten hierop aanhaken.

Wouter van Dijk