Afbeelding
Pixabay

Edese raad wil meer actie voor afkoppelen hemelwater van het riool

15 november 2021 om 19:39 Politiek

EDE Met een ruime meerderheid heeft de Edese gemeenteraad het college opgeroepen meer werk te maken van het afkoppelen van hemelwater van het riool. Er dient in kaart te worden gebracht welke acties er de komende jaren zijn voorzien om dit te bereiken en te intensiveren, mede in samenspraak met het Waterschap.

Ook wordt gevraagd om een subsidieregeling en een informatiecampagne ,,die het voor inwoners van de gemeente Ede aantrekkelijk maakt om hun regenwater niet af te voeren naar het riool, maar bijvoorbeeld te infiltreren in de bodem of op te vangen en her te gebruiken.” Dit zou kunnen worden betrokken bij een eventuele subsidieregeling voor groene daken.

OVERBELAST In het eerste kwartaal wil de raad nader worden geïnformeerd over de vorderingen. De indieners van de motie stellen dat stortbuien en langdurige regenval steeds vaker voorkomen, de capaciteit van het riool beperkt is, en bij zware regenval het riool te veel wordt belast. ,,Door overbelasting van het riool ontstaat wateroverlast, stroomt steeds vaker vervuild water uit overstromend riool op straat, en komt in het oppervlaktewater terecht. Vaak wordt vervuild rioolwater vermengd met schoon regenwater, waardoor rioolwaterzuiveringsinstallaties onnodig zwaar worden belast.” Bij het vervangen van het riool, waar dat technisch mogelijk is, wordt het hemelwater afgekoppeld. 

Geconstateerd is dat er tot nu toe een beperkt aantal hectare wordt afgekoppeld, voornamelijk bij de vervanging van het riool. ,,Afkoppeling kan plaatsvinden bij rioolvernieuwing, maar ook hand in hand gaan met vergroening en ontstening. Er zijn mogelijkheden om afkoppeling te intensiveren, maar de raad heeft nu geen inzicht in deze mogelijkheden en het is onduidelijk met welke kosten dit gepaard gaat.” 

door Gerard van Wijk