Een verplaatsbare tiny house.
Een verplaatsbare tiny house. Marjolein Jonker

Barneveld aan de slag met ‘spelregels’ voor tiny houses

15 november 2021 om 14:47 Nieuwbouw

BARNEVELD Woningzoekenden die interesse hebben in een zogeheten ‘tiny house’, kunnen de komende tijd meerdere interessante projecten verwachten in de gemeente Barneveld. De gemeente werkt momenteel ‘spelregels’ uit, op basis waarvan geïnteresseerden hun deelname aan een project met tiny houses kunnen motiveren. Er zijn op dit moment vier locaties voor dit soort kleine woningen op het oog.

Dat meldt gemeentewoordvoerder Inge Luigjes. Éen van die locaties ligt aan de Nijkerkerweg in Barneveld, binnen het plangebied van nieuwbouwwijk Bloemendal. Hier moeten vijf tiny houses en een losse woning komen. Een tiny house is een compacte woning van maximaal vijftig vierkante meter groot. ,,Waarschijnlijk komt deze locatie aan de Nijkerkerweg volgend jaar beschikbaar.’’ Een tweede project met tiny houses bevindt zich aan de Lunterseweg. Hier maakt het onderdeel uit van nieuwbouwwijk De Burgt en gaat het om een particulier initiatief. ,,De tiny houses die hier gepland zijn, zijn tijdelijk van aard en verplaatsbaar. Omdat de omgeving nog ingevuld moet worden met woningen, infrastructuur en groen, is nog onduidelijk hoe deze locatie in het geheel zal inpassen.’’

Los van de locaties Nijkerkerweg en Lunterseweg zijn er momenteel nog twee andere plekken in de gemeente Barneveld waar momenteel plannen worden uitgewerkt voor tiny houses. ,,Zodra we hierover meer kunnen melden, doen we dat’’, zegt Luigjes.

Als de zogeheten spelregels af zijn, verwacht de gemeente meer duidelijkheid te kunnen scheppen, zowel richting woningzoekenden als richting particuliere initiatiefnemers en bouwers van tiny houses. ,,De spelregels zullen aangeven hoe we tegen tijdelijke en meer permanente locaties aankijken, in relatie tot huur- en koopconstructies. Zodra dit beleid wordt vastgesteld, zullen er ook meer particuliere initiatieven ontstaan, verwachten wij.’’ Los van het project in Bloemendal, wil de gemeente zelf ook op enkele andere ontwikkellocaties voor nieuwe wijken de tiny houses opnemen in de programmering. Op die manier zal het woonconcept een vaste plek krijgen als vorm van goedkoop wonen.

Eerder werd op basis van een enquête al duidelijk dat er in Barneveld grote belangstelling is voor tiny houses, als betaalbare alternatieve woonvorm. ,,Momenteel zijn bij ons bijna tweehonderd geïnteresseerden bekend’’, zegt Luigjes. De voornaamste reden voor wonen in een tiny house is ‘duurzaam, compact en goedkoper wonen’, bleek eerder uit een behoefte-onderzoek. Landelijk is ook bekend dat deze woonvorm vooral in trek is bij mensen met een klein budget en inwoners met een meer idealistische en milieuvriendelijke levensstijl. Vooral alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens hebben belangstelling.

Wouter van Dijk