Klopjacht op verdachten beroving

Klopjacht op verdachten beroving

p 1

De politie was zeer snel ter plaatse en startte een massale klopjacht naar de verdachten. Er werd een speurhond ingezet en de agenten, onder meer op mountainbikes, kregen hulp van burgers en van marechaussees. De Koninklijke Marechaussee hield toevallig woensdagavond een handhavingsactie op de Veluwe en sloot zich aan bij de zoektocht. Niet alleen in Lunteren werd uitgekeken naar de verdachten, ook in Ede stonden  opsporingsambtenaren op scherp. 

De twee verdachten werden ongeveer twintig minuten na de beroving aangehouden op de Boslaan, waar zij zich in het bos hadden verstopt. De politie vond hen mede dankzij tips van omstanders. 

Even later kwam de politie met een witte zak uit het bos lopen. Volgens omstanders is er een mes gevonden, maar de politie wilde daar vanmorgen ,,in het belang van het onderzoek’’ niets over kwijt. De Barnevelder en de Arnhemmer zijn overgebracht naar het politiebureau, waar zij vandaag worden verhoord. ,,We zoeken uit wat er precies is gebeurd. Daarvoor worden alle partijen gehoord en wordt ook naar andere informatie gekeken, zoals eventueel beeldmateriaal’’, aldus de woordvoerder.


Amerikaanse ‘klimaatoptimist’ geeft lezing in Barneveld

BARNEVELD De Amerikaanse natuurkundige en klimaatwetenschapper William Happer verzorgt dinsdagavond 16 november in Barneveld een lezing, die speciaal gericht is op agrariërs. In het Schaffelaartheater zal hij ingaan op het onderzoek dat hij heeft gedaan naar de gevolgen van onder meer methaan en lachgas op het klimaat. Happer wordt gezien als een ‘klimaatontkenner’, zelf ziet hij zich als een ‘klimaatoptimist’. William Happer is emeritus professor van de Princeton universiteit, en is gespecialiseerd in de straling in de atmosfeer. Hij vervulde functies onder de presidenten Bush sr en Clinton en was klimaatadviseur van president Trump. Op uitnodiging van de Stichting Climate Intelligence (Clintel), brengt hij begin volgende week een tweedaags bezoek aan Nederland.  Rode draad is zijn visie op de uitstoot van CO2. De gangbare mening is dat koolstofdioxide - dat door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas in de lucht komt - het voornaamste broeikasgas is en zorgt voor opwarming van de aarde en de klimaatverandering. 

Happer is juist niet negatief over de uitstoot van CO2. Hij ziet koolstofdioxide eerder als een zegen dan als een ramp voor het klimaat. Hij ziet bijvoorbeeld gunstige effecten van CO2 op plantengroei en dus landbouwgewassen.  Tijdens de lezing in Barneveld zal hij zijn betoog ook toespitsen op de gevolgen van het huidige klimaatbeleid, voor de boeren. Volgens Happer hebben methaan en lachgas een verwaarloosbaar effect op het klimaat.

Het programma duurt van 19.00 tot 21.30 uur (inclusief inloop, introductie en borrel). Kaarten kosten 20 euro. Een QR-code verplicht. Info: clintel.nl.