Staalproducent Tata Steel moet de geuruitstoot jaarlijks in kaart brengen.
Staalproducent Tata Steel moet de geuruitstoot jaarlijks in kaart brengen. ANP / Olaf Kraak

'Stankoverlast meten en beperken'

Provincie scherpt vergunning Tata Steel verder aan

IJMUIDEN (ANP) Staalbedrijf Tata Steel moet de stank die het veroorzaakt verder beperken, meldt de provincie Noord-Holland. De provincie scherpt de vergunning voor het bedrijf in de IJmond verder aan. Tata Steel wordt ook verplicht zijn geuruitstoot te onderzoeken en dit jaarlijks in kaart te brengen.


De besluiten zijn genomen door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). "Hiermee kunnen wij controleren of Tata Steel aan het huidige vastgelegde geurhinderniveau voldoet", aldus de dienst, die heeft bepaald dat er nu "geen ernstige geurhinder" meer mag zijn buiten het terrein. "Het effect van deze besluiten zal volgend jaar merkbaar moeten zijn."

Volgens de OD NZKG hebben omwonenden veel last van de stank van de staalfabriek. De dienst zegt dat de meeste meldingen van overlast die het binnenkrijgt gaan over de geuroverlast. "Stank is vervelend, maar voor ons gaat het met name om de schadelijke effecten van de stoffen op de gezondheid", laat Linda Valent van de Dorpsraad Wijk aan Zee weten. Dat dorp heeft bij een zuidenwind last van de stank die bij Tata Steel vandaan komt. Valent zegt vooral blij te zijn dat met het besluit onder meer de uitstoot van het schadelijke gas zwaveldioxide wordt tegengegaan.

De vergunning van Tata Steel werd vorige maand ook al aangescherpt op acht "zeer zorgwekkende" stoffen. Dat zijn beryllium, chroom, kwik, lood, arseen, cadmium, nikkel en benzo(a)pyreen. Eerder dit jaar bleek uit een rapport van het RIVM dat omwonenden van Tata Steel in de IJmond worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen elders.