Virgil van Dijk als aanvoerder van Oranje in het duel tegen Gibraltar in De Kuip.
Virgil van Dijk als aanvoerder van Oranje in het duel tegen Gibraltar in De Kuip. anp / Maurice van Steen

Van Dijk wil eindelijk naar groot toernooi

ZEIST (ANP) Als alles goed gaat, staat Virgil van Dijk volgende week niet meer in een rijtje met topvoetballers als Eric Cantona, Ryan Giggs en Jari Litmanen, die nooit met hun landenploeg op een groot toernooi uitkwamen. "Ik zit er al zes jaar bij en ben ook aanvoerder", zegt hij. "Een grote eindronde is erg belangrijk voor mij."

Louis van Gaal, ook nu weer bondscoach, vond Van Dijk in 2014 niet goed genoeg voor het WK van Braziliƫ. Met de in Breda geboren verdediger in de selectie wist Oranje zich niet te kwalificeren voor het EK van 2016 en WK van 2018. Een zware knieblessure kostte de inmiddels 30-jarige speler van Liverpool dit jaar een plaats in de EK-selectie van Frank de Boer. "Dat was heel zwaar voor me", vertelt Van Dijk. "Ik vond het ook zwaar om te kijken. Ik wilde er zo graag bij zijn. Gelukkig hebben we nu een mooie kans om ons voor het WK te plaatsen."

Niet verliezen bij Montenegro en voor eigen publiek tegen Noorwegen en het is zover. Dan keert het Nederlands elftal eind volgend jaar na ruim acht jaar terug op het hoogste podium. Met een trainer die Oranje in 2014 naar een derde plaats leidde. "Hij is een goede bondscoach", zegt Van Dijk over Van Gaal. "Hij is ook een goede spelersmanager. Hij praat heel veel met alle spelers en is erg direct. Dat bevalt de groep tot nu toe. Zo is het ook geweest onder Ronald Koeman. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, zoals Frank de Boer ook kwaliteiten heeft."

Toen Van Dijk zich als klein jongetje aanmeldde bij de amateurs van WDS'19 uit Breda had hij nooit kunnen vermoeden dat er een beeld van hem bij Madame Tussauds zou komen te staan. De centrale verdediger voerde onlangs gesprekken via Zoom met jongeren die eenzaam zijn geraakt nadat het coronavirus is uitgebroken. Ook zet hij zich in voor jong hiphoptalent. "Ik vind het leuk om mijn steentje bij te dragen", zegt hij. "Het is ook leuk om met kinderen te werken en andere mensen kansen te geven."

Van Dijk is bij een gele kaart geschorst voor het afsluitende groepsduel van dinsdag met de Noren in De Kuip. "Maar dat verandert voor mij niets", denkt hij. "Ik speel gewoon mijn wedstrijd.''