OMT adviseert korte lockdown tegen spreiding coronavirus

11 november 2021 om 10:58

DEN HAAG (ANP) Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om een korte lockdown in te voeren om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan, zegt een goed ingevoerde bron tegen het ANP.

De NOS meldde eerder dat het OMT een lockdown van zo'n twee weken adviseert. Evenementen zouden afgelast moeten worden en bioscopen en theaters zouden in deze periode dicht moeten. Scholen zouden wel open kunnen blijven. Het OMT heeft volgens de NOS ook geadviseerd om mensen geen QR-code meer te geven als ze getest zijn. Die maatregel zou na de lockdown moeten ingaan.

Het is nog niet bekend of de maatregelen worden aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven vrijdag een persconferentie over de maatregelen.


Verziekte werksfeer bij ProRail oorzaak van uitval treinen

UTRECHT (MEDIAWATCH) Reizigers zullen komende maanden vaker te maken krijgen met uitvallende treinen. De problemen bij de Verkeersleiding van ProRail zijn veel groter dan tot nu toe bekend. Met name op de belangrijkste post in Utrecht is de situatie totaal verziekt, meldt het AD.

Sinds de zomer zijn al meermaals treinen uitgevallen. Door één zieke verkeersleider lag het treinverkeer tussen Utrecht en Arnhem afgelopen week nog tweemaal urenlang stil. Volgens spoorwegbeheerder ProRail is de oorzaak "een groot tekort aan verkeersleiders", onder meer omdat veel veel medewerkers met pensioen gingen.

Dat is echter maar een deel van het verhaal. Onder de 750 verkeersleiders is de onvrede al tijden groot, vertellen betrokkenen binnen en buiten ProRail aan het AD. Zij klagen over "een hoge werkdruk" en voelen zich al jaren niet gehoord door de directie van ProRail.


Wakker Dier: 'Sterkste stijging aanbiedingen rundvlees sinds 2016'

DEN HAAG (ANP) Het aantal aanbiedingen van rundvlees in supermarkten is dit jaar met 14 procent gestegen. Dat is de sterkste stijging van "stunts met dit zeer klimaatonvriendelijke vlees" sinds 2016, meldt Wakker Dier na onderzoek. De dierenwelzijnsorganisatie analyseerde de folders van de twaalf grootste supermarkten.

"Het gros van dit vlees draagt nog altijd geen dierenwelzijnskeurmerk. Een klap in het gezicht van het klimaat én de koeien", aldus Wakker Dier.

Volgens de organisatie stuntten alle supermarkten in de eerste drie kwartalen van dit jaar meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij supermarkt Vomar kwam de teller met 431 stuks het hoogst uit. Na Vomar zijn de grootste stunters met rundvlees supermarkten Deen (362), COOP (355) en Plus (352). De kleinste stijging was te zien bij Albert Heijn en Hoogvliet. Hier steeg het aantal aanbiedingen met minder dan 10 stuks. Bij Vomar was donderdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.