Feyenoord blijft voorlopig spelen in De Kuip. De plannen voor nieuwbouw zijn uitgesteld.
Feyenoord blijft voorlopig spelen in De Kuip. De plannen voor nieuwbouw zijn uitgesteld. anp / bas Czerwinski

'Geen nieuw stadion Feyenoord'

11 november 2021 om 10:22

Na 15 jaar praten nog geen zicht op Feyenoord City

ROTTERDAM (ANP) Al vijftien jaar wordt er in Rotterdam gesproken over een nieuw voetbalstadion voor Feyenoord. Steeds weer stranden die plannen vanwege gebrek aan politieke steun, bezwaren bij de voetbalclub of te hoge kosten. Ook het laatste, alweer zes jaar oude plan - een nieuw stadion als onderdeel van het stedenbouwkundig project Feyenoord City - komt voorlopig nog niet van de grond.

In het eerste plan, daterend van eind 2006, gingen de betrokkenen uit van de bouw van een nieuw stadion voor 80.000 toeschouwers op de grond van trainingscomplex Varkenoord, tegenover De Kuip, met de beoogde oplevering in 2014. De plannen werden in de jaren erop steeds een beetje aangepast.

In 2013 strandde het plan, toen bleek dat er in de Rotterdamse gemeenteraad geen meerderheid voor was te vinden. Voor de bouw van een nieuw stadion, dat deel zou uitmaken van een nieuw Stadionpark naast de nu al bijna 85 jaar oude Kuip in Rotterdam-Zuid, had de gemeente een garantie van 165 miljoen euro moeten afgeven. Het stadion zou rond de 310 miljoen euro gaan kosten.

In 2015 haalde Feyenoord zelf een streep door een plan om de in 1937 gebouwde Kuip voor 200 miljoen euro te 'vernieuwbouwen'. De club vreesde dat de kosten te hoog zouden oplopen en het bestuur bleef aandringen op de bouw van een nieuw stadion. De club presenteerde in 2016 een plan voor een 300 miljoen euro kostend stadion op Varkenoord.
Het jaar erop ging Feyenoord, samen met de gemeente, vol voor de bouw van een nieuw stadion op de zuidoever van de Nieuwe Maas, in de buurt van De Kuip. Rond het stadion zouden ook huizen, winkels, kantoren, hotels, attracties, een station en maatschappelijke voorzieningen moeten komen. Het plan Feyenoord City zag het levenslicht. Met het hele plan is minimaal 1,5 miljard euro gemoeid. Zowel bij de club als bij de stad is het enthousiasme voor Feyenoord City op dat moment groot, hoewel een deel van de fans in De Kuip wil blijven.


Woensdag werd bekend dat de beslissing wordt uitgesteld tot zomer 2022 en dat er tot die tijd een grondige analyse plaatsvindt. Feyenoord is voorlopig weer terug bij af.