Het statige herenhuis aan de Amersfoortsestraat 38 in Barneveld.
Het statige herenhuis aan de Amersfoortsestraat 38 in Barneveld. Pauw Media

Pluim 2021 voor Peter Luttikhuizen na metamorfose herenhuis

11 november 2021 om 13:22 Maatschappelijk

BARNEVELD De Pluim 2021 is donderdagmorgen uitgereikt aan Peter Luttikhuizen. De Barnevelder werd in het zonnetje gezet, omdat hij het statige herenhuis aan de Amersfoortsestraat 38 volledig heeft opgeknapt en verduurzaamd, terwijl daarbij het oorspronkelijke karakter behouden bleef. De prijs werd uitgereikt door vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Barneveld en historische vereniging Oud Barneveld.

Peter Luttikhuizen woonde jarenlang met veel plezier in het groene buitengebied tussen Garderen en Putten. ,,Maar toen ik een liefje uit Barneveld vond, moest ik toch maar eens verder kijken’’, vertelde hij eerder al in deze krant. 

Tijdens de zoektocht naar een woning viel hij in 2018 als een blok voor het bijna tweehonderd jaar oude gemeentelijke monument aan de Amersfoortsestraat. Samen met een architect maakte Peter een plan om het herenhuis te moderniseren en te verduurzamen, met behoud van het oorspronkelijke karakter. 

STRENGE EISEN Het benodigde vergunningstraject verliep echter veel moeizamer dan verwacht en duurde in totaal ruim acht maanden. ,,De Monumentencommissie stelt terecht strenge eisen, maar die maken het erg moeilijk om een monumentaal pand te verduurzamen’’, blikt Peter terug. ,,Het dak moesten we bijvoorbeeld van binnenuit isoleren omdat het niet tien centimeter hoger mocht worden.’’

Begin 2019 konden de bouwvakkers eindelijk aan de slag. De buitenmuren bleven staan en de kozijnen in de gevels zijn gerestaureerd. Verder werd het herenhuis in een jaar tijd volledig verbouwd en aan de achterzijde uitgebreid met een tuinkamer. Ook werden zonnepanelen, een warmtepomp en een warmteterugwin-installatie gerealiseerd. 

FAVORIETE PLEK De royale keuken met uitzicht op de tuinkamer is de favoriete plek van kookliefhebber Peter, die ook blij is met de stijlvolle tuin. ,,Misschien weten Barnevelders nog wel dat hier altijd een gazon lag in de vorm van een ei, omgeven door grind. Die vorm hebben we laten terugkomen in de nieuwe tuin. Ook dat is een fijne plek geworden. Het totaalplaatje klopt gewoon.’’