Premier Michael Kretschmer van de deelstaat Saksen.
Premier Michael Kretschmer van de deelstaat Saksen. EPA/Mika Schmidt

'Meer tests in verzorgingshuizen'

BERLIJN (ANP/RTR) De ministers van Gezondheid van de Duitse deelstaten hebben vrijdag afgesproken meer te testen in verzorgingshuizen. Ook moeten er tests komen voor bezoekers van de tehuizen, zodat oudere mensen niet worden aangestoken door het coronavirus.


Na twee dagen van overleg roepen de ministers ook op om de geldende regels strenger na te leven. Vooral het controleren of iemand is ingeënt, onlangs genezen of recent negatief is getest op het coronavirus moet beter. Dat kan veel besmettingen bij evenementen voorkomen, stellen de ministers.

De premiers van Duitse deelstaten zeiden eerder dat ze meer actie willen om een lockdown en overbelasting van de ziekenhuiszorg te voorkomen. Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt snel in het land en er worden steeds meer coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. ,,Als we nu te veel tijd nemen, eindigen we net als vorig jaar in een lockdown", heeft premier Michael Kretschmer van Saksen gezegd tegen radiozender Deutschlandfunk. Duitsland meldde vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal besmettingen. Bij de gezondheidsautoriteiten waren binnen 24 uur 37.120 nieuwe gevallen gemeld. De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn zei dat er nog feller wordt ingezet op de vaccinatiecampagne. Alle Duitsers kunnen een derde inenting tegen het coronavirus krijgen. Dat wordt toegankelijk gemaakt door onder meer met vaccinatiebussen de wijken in te trekken. Premier Bodo Ramelow van Thüringen meent dat het een kwestie van tijd is voordat er geen bedden meer zijn op de intensive cares van de ziekenhuizen. Op die afdelingen waren donderdag nog ongeveer 2500 bedden vrij. Begin oktober waren dat er volgens de cijfers van een organisatie voor ic-zorg nog zo'n 3100.