Utrecht zet streep door plan voor raamprostitutie

Utrecht zet streep door plan voor raamprostitutie

UTRECHT (ANP) De gemeente Utrecht zet voorlopig een streep door de komst van de raamprostitutiezone het Nieuwe Zandpad. De stichting die voor de ontwikkeling ervan een voorlopige vergunning had gekregen, blijkt niet aan de gestelde voorwaarden te kunnen voldoen. De gehele aanbesteding wordt nu beƫindigd en een commissie onder leiding van minister van Staat Winnie Sorgdrager moet de toekomst van sekswerk in Utrecht gaan onderzoeken.


In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders dat de Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad de financiering niet rond krijgt. ABN AMRO wilde namelijk een volledige garantstelling van de gemeente als voorwaarde voor een lening aan de stichting. ,,Een dergelijke garantstelling kunnen wij niet afgeven", schrijft het college.

Binnen de huidige aanbesteding is er volgens de gemeente ook geen mogelijkheid ,,om verder in gesprek te gaan met andere marktpartijen, omdat deze eerder zijn afgevallen vanwege het niet voldoen aan essentiƫle voorwaarden bij hun aanmelding, dan wel inschrijving".

Raadslid Sophie Schers van coalitiepartij GroenLinks spreekt van een enorme teleurstelling. ,,Voor ons, maar natuurlijk vooral voor alle sekswerkers die al veel te lang moeten wachten op een goede en veilige werkplek. Dit is een grote stad als Utrecht onwaardig." Het raadslid vindt dat de gemeente ,,alles op alles" moet zetten om zo snel mogelijk goede werkplekken voor sekswerkers te realiseren.