Zevensprong

Zevensprong

Op noch neer 

Een bont gezelschap blanke witte mannen van middelbare leeftijd zou gistermiddag vanuit Voorthuizen per bus afreizen naar Noord-Holland voor een bezoek aan de nieuwe woon- en werkomgeving van burgemeester Gerard van den Hengel. Het plan van de Sociëteit der Natte Dweil (bestaande uit oud-bestuursleden van het Voorthuizense Dweilorkestenfestijn) was simpel: we gaan op en neer naar Opmeer.

Na de persconferentie van afgelopen dinsdag liet de oud-wethouder van Barneveld echter weten dat ons schoolreisje tot nader order uitgesteld dient te worden. Hij droeg daar twee goede redenen voor aan: zijn ambt en de voorbeeldrol die daarmee samenhangt. In de appgroep van de reisgenoten werd er opvallend eensgezind (namelijk instemmend) op het besluit van de burgervader gereageerd. Daar kunnen ze op andere social media nog iets van leren! En nu maar hopen dat de diversiteitspolitie geen moeilijke vragen gaat stellen over de eenzijdige samenstelling van ons gezelschap. Anders moeten we de volgende keer van het actiecomité Kick Out Witte Man een nog grotere bus huren.

 

We gingen dus op noch neer naar Opmeer, maar gelukkig ging een ander bezoek deze week wel door. Maandagmorgen werd ik met alle égards ontvangen door de charmante dames van dagbesteding De Wheem, die mij in zorgcentrum Nieuw Avondrust trakteerden op een heerlijk kopje koffie met iets lekkers erbij. Op maandag wordt mijn column in dit gezelschap voorgelezen, mits hij door mevrouw Van de Kamp wordt goedgekeurd. Als zij vindt dat mijn bijdrage niet goed of leuk genoeg was, dan wordt de Zevensprong keihard terzijde gelegd. Deze keer mocht ik er zelf één kiezen. Ik las een column voor over het overlijden van mijn moeder. Dat ontroerde me meer dan ik op voorhand had verwacht. 

Er ontvouwde zich een boeiend gesprek. Zo liet mevrouw Hoogebeen zich ontvallen dat haar familie al honderd jaar de krant leest (ga zo door!) en wist een andere dame te melden dat ze aan Sinterklaas nieuwe billen gaat vragen, omdat ze onlangs bij een val lelijk op haar achterste terecht was gekomen. 

Ook corona werd onderwerp van gesprek. We concludeerden met elkaar dat de discussie steeds harder wordt. Niet alleen vanwege de tweedeling tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, tussen complotdenkers en niet-complotdenkers,  maar vooral omdat we het in de discussie niet meer eens zijn over de feiten.  Dat zien we overigens niet alleen met corona, dat zien we ook met het klimaat. Alle partijen bedienen zich van wetenschappelijke rapporten waaruit blijkt dat zij het gelijk aan hun kant hebben. 

Ondertussen was er ook nog gelegenheid voor vrolijke zaken. Zo vierde de vernieuwbouwde Emmaúskerk dat er een nieuwe tijd is aangebroken. Daar werden de gelovigen zo blij van, dat die nieuwe tijd meteen werd vastgezet. De feestvlaggetjes die de kerkklok ontregelden, moesten door de brandweer worden verwijderd. Overigens best een mooi beeld dat de tijd even stil werd gezet. Zouden we vaker moeten doen. Letterlijk even stil staan bij mooie mijlpalen.

[Erik Roest