Douaneconflict Noord-Ierland blijft

5 november 2021 om 18:44

BRUSSEL (ANP) De Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk zijn geen stap dichter bij een oplossing gekomen over het douaneconflict in Noord-Ierland. Na afloop van overleg tussen vicevoorzitter Maroš Šefcovic en de Britse brexitminister David Frost zei de Eurocommissaris teleurgesteld te zijn over het gebrek aan resultaat. Hij reist volgende week naar Londen in een nieuwe poging de kloof tussen Londen en Brussel te dichten.


Volgens Šefcovic heeft de EU een grote handreiking aan de Britten gedaan met het pakket voorstellen dat de commissie vorige maand op tafel heeft gelegd. Maar na wekenlang onderhandelen op ambtelijk niveau en drie vergaderingen op het hoogste niveau met Šefcovic en Frost is er nauwelijks vooruitgang geboekt, stelt de Slowaak.

In de commissievoorstellen worden onder meer de douaneformaliteiten voor goederen uit Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) die aankomen in Noord-Ierse havens verminderd, en keuringscriteria voor bijvoorbeeld voedingsmiddelen versimpeld. 


GEEN EFFECTIEVE OPLOSSING Volgens een woordvoerder van de Britse regering bieden de Brusselse voorstellen echter geen effectieve oplossing voor de problemen in Noord-Ierland. Londen dreigt met het gedeeltelijk openbreken van het brexitverdrag wat volgens Šefcovic ,,ernstige gevolgen" zou hebben voor de stabiliteit in Noord-Ierland en de relatie tussen de EU en het VK.

Na de brexit is het Britse Noord-Ierland deel blijven uitmaken van de interne Europese markt en blijft de grens met EU-lidstaat Ierland open. Deze open grens is een afspraak uit het vredesakkoord dat het VK en Ierland in 1998 ondertekenden. Het zogeheten Goede Vrijdagakkoord maakte een einde aan jarenlang geweld tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken.

Šefcovic en Frost spraken ook over het conflict tussen Londen en Parijs over Franse visvergunningen in Britse wateren. Volgens Šefcovic is het handelsakkoord tussen de EU en het VK duidelijk en moeten de Franse vissers daar gewoon kunnen blijven vissen zoals voor de brexit. Frost onderhandelt hier volgende week verder over met de Franse minister voor Europese Zaken Clément Beaune, nadat ze er donderdag in Parijs niet uit kwamen.