Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers.
Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. ANP/ Remko de Waal

'Zorg loopt in drie regio's echt over'

5 november 2021 om 18:58

ROTTERDAM (ANP) Ziekenhuizen in de regio's Limburg en Zuidwest-Nederland en in de omgeving van Zwolle lopen momenteel over, zegt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. De zorg staat komende tijd volgens hem voor een ,,groot dilemma. Aan de ene kant zijn er grote aantallen Covidpatiënten, maar er is ook heel veel gewone zorg nodig".


Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht meldde onlangs dat het in vergelijking met andere ziekenhuizen in de omgeving teveel Covidpatiënten moet verzorgen en dat het eerlijk verdelen van patiënten over de regio niet goed gaat. Hoe meer overbelast een regio is, hoe lastiger het is voor ziekenhuizen om onderling coronapatiënten te spreiden, zegt ook Kuipers. "Bovendien zijn niet alle patiënten geschikt om te kunnen verplaatsen. Zo zijn sommige mensen te ziek om ze te kunnen vervoeren. Anderen staan op het punt om ontslagen te worden, dus om die dan nog naar een ander ziekenhuis te brengen heeft dan weinig zin."

Er zijn nu drie regio's waar de druk in vergelijking met de rest van het land echt hoog is, aldus Kuipers. Dat betekent waarschijnlijk dat er komende tijd meer patiënten tussen regio's verplaatst moeten worden dan nu gebeurt. ,,Maar eigenlijk is het overal heel druk."

Zicht op hoe het gaat aflopen is er dan ook nog niet. Zo zei Kuipers eerder deze week al dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen komende weken zal stijgen naar 2000. Momenteel houden ruim 1300 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Daarnaast is er volgens Kuipers ook nog steeds ,,opvallend veel" acute zorg nodig. Zo zijn er bijvoorbeeld meer bevallingen dan normaal. De reguliere, planbare zorg komt zo steeds verder onder druk. ,,Het aantal besmettingen moet echt aanzienlijk omlaag. Omdat er anders teveel patiënten te lang op een wachtlijst blijven staan."

Hugo de Jonge vindt het belangrijk dat de ziekenhuizen de patiënten ,,op een goede manier spreiden", maar ziet dat het nu nog ,,een beetje stroef" gaat. De demissionair minister van Volksgezondheid zegt dat het niet aan hem is om de ziekenhuizen daarop aan te spreken, omdat dat in eerste instantie aan de inspectie is. Wel zei hij dat de aangescherpte maatregelen die dit weekend ingaan de druk op de hele zorg helpen verminderen.


Het aantal nieuwe coronagevallen blijft oplopen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.949 positieve tests. Dat is het hoogste aantal sinds 17 juli. Ook op donderdag waren er meer dan 10.000 bevestigde besmettingen.

Vrijdag is dag 618 van de coronacrisis in Nederland. Er zijn maar twaalf dagen geweest met nog meer positieve tests. Het record dateert van 20 december vorig jaar, toen er 12.997 nieuwe gevallen waren.

In de afgelopen zeven dagen zijn 61.893 besmettingen aan het licht gekomen, gemiddeld 8842 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 21 juli. Het gemiddelde loopt al meer dan een maand onafgebroken op.

Amsterdam telde zoals gebruikelijk de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad werd het coronavirus aangetroffen bij 492 mensen. Dat is het hoogste aantal in welke gemeente dan ook sinds 21 juli.