Kunstenaar Maarten Buijs op de Ginkelse Heide
Kunstenaar Maarten Buijs op de Ginkelse Heide Diana Kervel

Kunstenaar Maarten Buijs: ‘Dunne scheidslijn tussen gewoon en bijzonder’

1 november 2021 om 07:21 Natuur en milieu

EDE Met een maandelijkse rubriek in Landleven heeft illustrator en schrijver Maarten Buijs een trouw publiek opgebouwd. De tekeningen met bijbehorende teksten geven interessante weetjes over de natuur en houdt de mens op humoristische wijze een spiegel voor. De columns zijn nu verschenen in het boek ‘Als je het zo bekijkt’. 

De columns houden een spiegel voor

Als kind was Maarten Buijs altijd bezig met tekenen en daar waar andere kinderen stoppen is hij altijd doorgegaan. De wens om zijn creatieve talenten in te zetten en daarmee zijn brood te verdienen is een leidraad geweest in zijn keuzes. Buijs: ,,Toen ik in contact kwam met de hoofdredacteur van Landleven is afgesproken dat ik een pagina zou vullen met een schildering en een column. In eerste instantie waren dat nauwkeurige tekeningen die de natuur op een wetenschappelijke manier bekeken. Tegenwoordig is de focus verschoven naar een blik op de natuur door de ogen van menselijk gedrag.“ De columns vertellen over de natuur, geeft feiten over de flora en fauna maar houdt ook een spiegel voor aan ons, mensen.

GEZICHT GEVEN Voor veel mensen is de natuur een abstract begrip. ,,Wanneer een dier of boom uitsterft, zijn de gevolgen niet altijd duidelijk. Maar los van het feit dat dit meer effect heeft dan mensen zich realiseren, is het belangrijk om natuur een gezicht te geven. Het dichterbij brengen. Het is dan niet meer abstract, maar een levend wezen. Al verhalend kom je dichterbij en hoop je te inspireren om zowel groot wild als kleine insecten de aandacht te geven die ze verdienen.”

SPIEGEL Een van de columns gaat over een sprinkhaan. Een insect, dus meestal met beperkt knuffelgehalte. ,,Dit beestje kan wel 20 keer zijn eigen lichaamslengte ver springen. Zou een mens dit voor elkaar krijgen, dan kwam deze sporter elke dag in de krant. Gewoon en bijzonder blijken uiterst selectief. Ik kijk ernaar met een kwinkslag. Kunst is emotie. Waarom zou die emotie dan niet een lach kunnen zijn. Maar als je denkt dat ik alleen grappige stukjes schrijf, moet je ze nog een keer lezen.” De inspiratie voor zijn kunst haalt Maarten Buijs uit de natuur. Soms zijn het ook ervaringen van anderen waarvoor hij een andere invalshoek zoekt. Zo werd zijn broer regelmatig door kraaien aangevallen. ,,Ik zoek dan uit waar het gedrag van deze vogels vandaan komt, zoek een mooie invalshoek voor het beeld. Vaak ontstaan beelden en teksten tegelijkertijd in mijn hoofd. Ook op papier moet het als eenheid fungeren.”

Ieder schilderij moet weer beter zijn dan de vorige

GEEN KUNSTJE De 33-jarige kunstenaar besefte in het begin van zijn carrière dat niemand op hem zat te wachten. Het heeft enkele jaren geduurd om zijn plaats te veroveren, na veel zoeken, maken en bijschaven. ,,Ik heb veel uren gemaakt zodat ik nu van mijn kunst kan leven. Het is ook belangrijk om jezelf te blijven pushen. Eigenlijk moet elk nieuw schilderij weer beter zijn dan de vorige. Als kunstenaar moet je jezelf blijven uitvinden en uitdagen. Niet navigeren op de automatische piloot. Niet gewoon ‘je kunstje’ blijven doen. Ik besef dat ik bevoorrecht mens ben om te doen wat ik leuk vind. Mijn kunst is een expressie van alles wat ik ben.”

NOTITIEBOEKJE VOL Als inwoner van Ede ligt de hei en het bos ongeveer in zijn achtertuin. ,,In rust en stilte komen de beste ideeën naar boven. De coronacrisis heeft veel mensen naar buiten gedreven, waardoor sommigen er een nieuwe waardering voor kregen. Het is goed om te beseffen dat je deel uitmaakt van een groter geheel, dat probeer ik ook altijd over te brengen in mijn tekeningen. Buijs is met veel projecten tegelijkertijd bezig. ,,Ik speel momenteel met de gedachte om een kinderboek te maken, maar dat is nog toekomstmuziek. Zodra mijn ideeënstroom opdroogt moet ik me zorgen gaan maken, maar het lijkt er nu op dat ik meer ideeën dan tijd heb. Gedachtespinsels schrijf ik op in mijn notitieboekje, zodat ik deze later vorm kan geven en uitwerken. Ik heb daarvan gelukkig nog een voorraadje.” Buijs heeft tot slot nog een tip: ,,Blijf kijken naar de wereld om je heen, blijf je verwonderen. Kunst kan een mooie aanleiding zijn om je daarbij op weg te helpen.”

door: Diana Kervel