'Nederland, teken alsnog tegen fossiele subsidies'

4 november 2021 om 10:32

DEN HAAG (ANP) GroenLinks wil dat Nederland alsnog zijn handtekening zet onder een verklaring waarin landen beloven dat zij uiterlijk volgend jaar stoppen met het subsidiƫren van fossiele brandstoffen. De partij dient daartoe donderdag een voorstel in bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.


De verklaring, een Brits initiatief, wordt donderdag door waarschijnlijk zo'n twintig landen ondertekend op de klimaattop in Glasgow. Dat Nederland daar vooralsnog niet bij is, heeft te maken met de demissionaire status van het kabinet, liet het ministerie van Financiƫn eerder weten. GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het "onacceptabel" dat Nederland de verklaring niet tekent. "De klimaatcrisis wacht niet tot Nederland eindelijk eens een nieuw kabinet heeft", zegt hij. "Mooie woorden zijn niets waard zonder daden." Demissionair premier Mark Rutte riep eerder deze week in Glasgow nog luidkeels om meer actie tegen klimaatverandering.

Het is alleen al daarom "op zijn zachtst gezegd niet fraai" dat Nederland niet meedoet, vindt ook PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. Dat het kabinet demissionair is maakt volgens hem niets uit, omdat "een hele dikke Kamermeerderheid" vindt dat Nederland meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Thijssen vermoedt ook eigenlijk dat bij de premier eerder de belangen van de olie- en gasindustrie een rol spelen dan de demissionaire status van het kabinet. "Daar is weer de fossiele Rutte die we kennen", aldus de PvdA'er.