Arno Kamminga (archief) veroverde brons met zijn estafettemannen.
Arno Kamminga (archief) veroverde brons met zijn estafettemannen. Epa/szilard Koszticsak Hungary out

Zwemmers derde op 4x50 wisselslag

4 november 2021 om 07:36

Italiƫ zwemt wereldrecord op EK in Rusland

KAZAN (ANP) De zwemmers Stan Pijnenburg, Arno Kamminga, Jesse Puts en Thom de Boer hebben bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Kazan op de 4x50 meter wisselslag de bronzen medaille veroverd. Oranje finishte in 1.32,16. Italiƫ won in 1.30,14, een wereldrecord, voor gastland Rusland.


"Misschien wel uniek deze prestatie", vond Kamminga. "Twee jaar geleden in Glasgow deden we niet eens mee op dit nummer. We hadden het niveau niet. En nu deze medaille! Dit is echt geweldig."

De tijd van het Oranje-viertal betekende tevens een Nederlands record. Het oude dateerde uit 2009 (1.32,93) en stond op naam van Nick Driebergen, Robin van Aggele, Joeri Verlinden en Bastiaan Tamminga.

Kamminga bereikte ook de finale van de 100 meter schoolslag. De tweevoudig winnaar van zilver op de Olympische Spelen van Tokio zwom in de halve finale de tweede tijd, 55,82. Dat was een evenaring van zijn eigen nationale record, dat hij vorige week in Kazan won. Alleen Ilya Sjimanovitsj uit Belarus was sneller, 55,45.

"Het was een goed opgebouwde race", zei Kamminga. "Alles ging eigenlijk volgens plan. De evenaring van het nationale record is mooi. Ik kijk uit naar de finale, het wordt een leuke dag morgen."

Thom de Boer en Jesse Puts bereikten de finale van de 50 meter vrije slag. Beiden tikten in hun serie als tweede aan in dezelfde tijd, 21,00. De Rus Vladimir Morozov was de snelste, 20,98.

Kira Toussaint drong op de 200 meter rugslag eveneens door tot de eindstrijd.