Ajacieden vieren de zege op Borussia Dortmund. anp / Maurice van Steen

Ajax na knappe zege al zeker

3 november 2021 om 22:14

Amsterdammers ronde verder

DORTMUND (ANP) Ajax weet na vier groepswedstrijden al dat het als groepswinnaar overwintert in de Champions League. De club uit Amsterdam won ook de vierde groepswedstrijd tegen Borussia Dortmund (1-3), dat ruim een uur met tien man speelde.

Ajax heeft dit seizoen alweer 65 miljoen euro in de koningsklasse verdiend. Ajax benutte na rust de man meer op het veld. Mats Hummels kreeg in de 29e minuut de rode kaart voor een harde overtreding op Antony. De 32-jarige verdediger gleed vlak bij de middenlijn hard door op de enkel van de Braziliaan. De Engelse scheidsrechter Michael Oliver twijfelde geen moment en stuurde Hummels van het veld. Oliver zag 8 minuten later niet dat Noussair Mazraoui even licht contact met Jude Bellingham in het strafschopgebied had. Hij kreeg een seintje van de de videoscheidsrechter en ging het moment nog eens langs de zijlijn bekijken. Vervolgens floot de arbiter alsnog voor een strafschop. Marco Reus ging achter de bal staan. Doelman Remko Pasveer koos de goede hoek, maar kwam een paar centimeter tekort. Pasveer kwam in de openingsfase wel goed weg nadat Lisandro Martínez was uitgegleden. Hij keerde een inzet van Reus, maar had geluk dat Bellingham naast kopte. Dortmund gunde Ajax een stuk minder ruimte dan het verloren duel van twee weken geleden in de Johan Cruijff ArenA. Toch kregen de bezoekers uit Amsterdam ook kansjes. Sébastien Haller zag zijn schot geblokt, Steven Berghuis schoot vlak naast en Ryan Gravenberch stuitte op keeper Gregor Knobel.  Trainer Erik ten Hag wisselde direct na rust aanvallend en bracht Davy Klaassen voor Edson Älvarez, die geschorst is voor het volgende Europese duel met Besiktas.

OMSINGELING Met de blonde middenvelder in de gelederen begon Ajax aan een omsingeling van het strafschop gebied van de huidige nummer 2 van de Bundesliga. Klaassen was dichtbij de 1-1 en Haller ook. Maar wat Ajax aanvankelijk ook probeerde, Dortmund hield nog even stand. Totdat Dusan Tadic scoorde, op aangeven van Antony. Vervolgens tekende Haller voor de 1-2 en bepaalde Klaassen de eindstand (1-3). Antony bereidde alle drie de treffers voor van Ajax, dat nog nooit eerder de eerste vier groepsduels in de Champions League won.