Iran meldt kaping tanker te hebben verijdeld

3 november 2021 om 15:09

CHABAHAR/MANAMA (ANP/AFP/RTR) Iran heeft naar eigen zeggen voorkomen dat de Amerikaanse marine de lading van "een gigantische olietanker" in beslag nam in de Golf van Oman. 


Het was volgens Iraanse media een mislukte poging tot piraterij uitgevoerd door de marine van de VS. Die heeft in Bahrein te kennen gegeven berichten over het incident te hebben ontvangen, maar er nog geen informatie over te kunnen geven.

De tanker die olie vervoerde die Iran exporteert, werd volgens de Iraanse meldingen in de Golf van Oman gestopt door de Amerikaanse marine. Die heeft de lading overgeladen op een andere tanker die koers zette naar een onbekende bestemming. Maar het elitekorps van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), die ook de kustwacht onder zijn hoede heeft, wist de tanker te achterhalen met behulp van schepen en vliegtuigen en kreeg zo de lading olie weer terug.

De Amerikaanse marine zou vervolgens vergeefse pogingen hebben gedaan de tanker die met de Revolutionaire Garde naar Iran voer, te stoppen, maar het schip bereikte desondanks de Iraanse territoriale wateren.


Er wordt niets gemeld over wanneer dit incident zich zou hebben afgespeeld en onder welke vlag de tankers voeren. Wel dat het in de Golf van Oman was ten zuiden van de havenstad Chabahar.

De VS leggen Iran al geruime tijd handelssancties op omdat het land uit zou zijn op kernwapens. Iran spreekt dit al decennia tegen.