De Multatuli-lezing vindt plaats in het Witte Kerkje in Lunteren.
De Multatuli-lezing vindt plaats in het Witte Kerkje in Lunteren. Vrijzinnig Lunteren

Multatuli 'Rebel en dwarsdenker'

4 november 2021 om 10:02

Lezing Culturele Kring Lunteren

LUNTEREN Liesje Schreuders verzorgt dinsdag 9 november bij de Culturele Kring Lunteren een lezing over Multatuli en de Max Havelaar: Multatuli 'Rebel en dwarsdenker'.

,,In 2020 vierden we het tweehonderdste geboortejaar van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), beter bekend als de schrijver Multatuli ('ik heb veel geleden')", vertelt Schreuders. ,,In aanwezigheid van de koning werd een gedenksteen onthuld in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Door het hele land waren festiviteiten. Een aanhoudende stroom publicaties over ‘de’Max Havelaar bereikte een nieuw publiek in binnen- en buitenland."

Multatuli wordt volgens Schreuders geroemd als de man die de Nederlandse literatuur heeft gemoderniseerd en een einde heeft gemaakt aan het kolonialisme. ,,Hier valt wel het een en ander op af te dingen, zoals in de lezing zal blijken", geeft zij aan. ,,Was het echt zijn bedoeling om met het boek in 1860 een einde te maken aan het koloniale bewind van Nederland op Java? Zijn expliciete doel was het verbeteren van het lot van de Javanen. In de Max Havelaar geeft hij een vlijmscherpe analyse van het Nederlandse koloniale bewind, de economische drijfveren erachter en de culturele vormen die daarmee gepaard gaan."

Schreuders stelt tot slot: ,,In deze lezing gaan we in kort bestek in op het leven van Douwes Dekker, op het Nederlandse kolonialisme en, vooral, op de betekenis van de Max Havelaar.En dat met een keur aan sprekende teksten, veel beeldmateriaal en fragmenten die zonder uitzondering tot nadenken en discussie aanzetten."

De lezing wordt gehouden in het 'Witte Kerkje' aan de Dokter Kimmijserlaan 28 in Lunteren en begint om 20.00 uur. Secretaris Eildert Klei van de Culturele Kring Lunteren geeft aan dat gasten welkom zijn. Entree voor niet-leden: €7,50