De Franse minister Julien Denormandie.
De Franse minister Julien Denormandie. Epa/yoan Valat

Frankrijk en VK ruziën verder

Minister noemt sancties logisch

PARIJS/LONDEN (ANP/RTR/AFP) De ruzie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over vissersrechten in het Kanaal woekert verder. 


De Franse minister van Landbouw Julien Denormandie zei vrijdag bij France 2 TV dat het logisch is dat Frankrijk sancties overweegt, omdat er geen vooruitgang wordt geboekt in de gesprekken met het Verenigd Koninkrijk over de visrechten.

De Britse minister van Milieuzaken George Eustice zei in gesprek met SkyNews min of meer hetzelfde als Denormandie. "We zullen op gepaste manier reageren in het conflict met Frankrijk." Eustice zegt dat de Britse autoriteiten vaker aan boord kunnen gaan bij Franse schepen om te controleren of alles in orde is. De Britse regering heeft vrijdag beklemtoond dat ze eventuele Franse sancties beschouwt als in strijd met de afspraken die met de Europese Unie zijn gemaakt over het vertrek van de Britten uit de EU. Londen zal dan naast "praktische tegenmaatregelen" ook gaan klagen wegens schending van de TCA, de handels- en samenwerkingsovereenkomst die onderdeel is van de gesloten akkoorden over de brexit.

Donderdag nam Frankrijk een Britse vissersboot in beslag die niet over de juiste vergunning zou beschikken om in Franse wateren te vissen. De Britten zeggen dat de vergunning van het schip in orde was. De spanningen namen flink toe door de inbeslagname. Sinds de brexit is er onenigheid tussen de landen over de visrechten.


VOOR DE RECHTER De kapitein van de boot die in beslag werd genomen moet in augustus volgend jaar voor de rechter in Frankrijk verschijnen. De aanklager in Le Havre zegt dat de boot zonder vergunning twee ton aan sint-jakobsschelpen heeft gevangen. Er kan een boete van 75.000 euro worden opgelegd.

Eustice vindt dat de Britten tot nu erg gul zijn geweest richting de Fransen met het uitdelen van vergunningen aan vissers na de brexit. Volgens Eustice werd 98 procent van de aanvragen voor een vergunning goedgekeurd. Frankrijk zei eerder dat veel schepen geen vergunning hebben gekregen, terwijl ze daar wel recht op hadden.

 

Door de brexit zijn de rechten om in elkaars wateren te vissen veranderd en zijn er nieuwe, strengere afspraken gemaakt.