Groot tekort aan hondenopvang

Groot tekort aan hondenopvang

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Hondendagopvangcentra en uitlaatdiensten kunnen de vraag nauwelijks meer aan. Vooral in steden is het voor nieuwbakken hondenbezitters erg moeilijk om nog een opvanglocatie te vinden voor de trouwe viervoeter.

Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. "We hebben zoveel aanmeldingen dat we zelfs zijn gestopt met een wachtlijst", vertelt Jeanine Kornmann van Dierenopvangcentrum Amsterdam aan de krant. Stichting OOPOEH - dat senioren koppelt aan een oppasdier - meldt dat het aantal aanvragen is verdubbeld naar honderd per maand.

Gijs van den Assum van branchevereniging Dibevo is niet verbaasd. "Er zijn in de coronatijd naar schatting 200.000 honden bij gekomen in Nederland. Het is niet gek dat die ergens moeten worden opgevangen als mensen weer naar kantoor gaan."


Omgevingsdiensten deelden vorig jaar driehonderd boetes uit aan bedrijven

DEN HAAG (MEDIAWATCH) De Nederlandse omgevingsdiensten hebben in 2020 bijna driehonderd keer een boete opgelegd. Ook hebben de diensten, die controleren of bedrijven in Nederland aan de milieuregels voldoen, ruim tweeduizend keer gedreigd met een dwangsom als een situatie niet snel zou verbeteren.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Infrastructuur en Waterstaat, meldt NRC. Het ministerie heeft voor het eerst in kaart gebracht hoe vaak de omgevingsdiensten boetes opleggen.

De demissionair staatssecretaris van het departement, Steven van Weyenberg (D66) heeft het onderzoek laten uitvoeren na forse kritiek op het functioneren van omgevingsdiensten. Zo bleek uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer dat hun administratie vaak slecht is, en dat een landelijk beeld ontbrak van wat ze precies doen.


'Mentale gezondheid lijdt onder spanningen op de woningmarkt'

AMSTERDAM (APS) Driekwart van de Nederlandse woningzoekenden voelt zich gefrustreerd door de situatie op de woningmarkt. 70 procent geeft aan dat de situatie wel eens sombere gevoelens losmaakt en ruim de helft meent dat het vinden van een geschikte woning of het krijgen van een hypotheek zelfs aanvoelt als iets onbereikbaars. Dat blijkt uit onderzoek door het landelijke zorgplatform voor mentale gezondheid OpenUp.

"De mentale gezondheid van Nederlanders krijgt de afgelopen jaren heel wat voor de kiezen. Niet alleen corona laat haar voetsporen achter, ook de huidige situatie op de woningmarkt brengt veel uitdagingen met zich mee op mentaal vlak. Dertig procent van de woningzoekenden geeft haar mentale gezondheid een 6 of lager", meldt het zorgplatform.

"Twintig procent van de Nederlanders is op zoek naar een nieuwe woning, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Bijna zestig procent van de woningzoekenden ervaart stress of piekergedachten."