Den Haag

Den Haag

Bedrijven deden in 2020 driekwart meer milieu-investeringen

(ANP) Bedrijven investeerden vorig jaar ruim 2 miljard euro in zonnepanelen, luchtfilters en andere voorzieningen die het milieu schoner maken of beschermen. Dat is driekwart meer dan een jaar eerder. De oorzaak is volgens onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in 2020 veel parken met windmolens en zonnepanelen werden opgeleverd.

,,Daar zitten enkele grote parken tussen van honderden miljoenen, maar ook projecten van tientallen miljoenen", licht econoom Cor Pierik van het CBS toe.

Het totaalbedrag aan milieu-investeringen schommelt nogal omdat miljoenenprojecten pas in de statistieken belanden als ze in gebruik worden genomen. Maar gemiddeld gezien is de afgelopen jaren een stijgende trend te zien. In de afgelopen vijf jaar had gemiddeld ongeveer een tiende van de investeringen van bedrijven met het milieu te maken. In 1975 was dat nog 3 procent.

In 2020 staken bedrijven voor de derde keer in tien jaar rond de 2 miljard euro in milieuvoorzieningen. Energiebedrijven investeren hier doorgaans veruit het meest in, gevolgd door bedrijven die zich bezighouden met chemie, aardolie en voedingsmiddelen.


Menlo Park

'Facebook is van plan naam te veranderen'

(ANP/RTR) Facebook is van plan om het moederbedrijf volgende week een nieuwe naam te geven, meldt het Amerikaanse technologieblog The Verge. Het socialemediaplatform Facebook behoudt waarschijnlijk wel zijn naam. De structuur van het bedrijf zal ook veranderen. Na de 'rebranding' zal de socialemedia-app van Facebook een van de vele producten zijn van het moederbedrijf, naast Instagram, WhatsApp en Oculus, aldus het technologieblog. Zoekmachine Google heeft al een vergelijkbare structuur met zijn moederbedrijf Alphabet. Daaronder vallen naast Google Search en Google Cloud onder meer Android en YouTube.

Facebook-baas Mark Zuckerberg zal de naamsverandering toelichten tijdens de jaarlijkse Connect-conferentie van het bedrijf, die dit jaar op 28 oktober wordt gehouden. De nieuwe naam van Facebook heeft mogelijk iets te maken met 'horizon', want het bedrijf gaf zijn virtual reality-gamingplatform onlangs de naam 'Horizon Worlds', schrijft The Verge. Volgens Zuckerberg ligt de toekomst van het moederbedrijf in het zogenoemde metaverseconcept, wat inhoudt dat gebruikers leven in een online 'virtuele' wereld waarin ze verschillende apparaten gebruiken die ook weer met elkaar in contact staan. Het bedrijf heeft de laatste tijd flink geïnvesteerd in virtual reality headsets en -diensten. De Facebook-topman noemt de metaverse ,,de ultieme uitdrukking van sociale technologie". Het bedrijf maakte eerder al bekend dat het de komende vijf jaar 10.000 banen wil creëren in de Europese Unie die gericht zijn op onder meer virtual reality.

De rebranding komt op een moment dat Facebook intensiever gecontroleerd wordt door de Amerikaanse overheid en activisten.