Damascus 

Damascus 

Doden bij bomaanslag op bus militairen 

(ANP/DPA) Bij een bomaanslag op een bus met militairen zijn in het centrum van Damascus zeker dertien doden en drie gewonden gevallen. Volgens staatsmedia gingen twee bommen af toen de bus een brug passeerde.

De explosies veroorzaakten paniek in de Syrische hoofdstad, waar de laatste jaren veel minder bomaanslagen zijn dan in de tijd dat rebellen nog uitvalsbases hadden in de buitenwijken van de stad.

De rebellen, voornamelijk soennitische extremisten, hebben zich teruggetrokken in de noordoostelijke provincie Idlib, circa 250 kilometer ten noorden van Damascus. In de provincie vielen vanochtend acht doden bij een bombardement door de Syrische strijdkrachten.


Manchester

Broer aanslagplegers Manchester verlaat land voor hoorzitting

(ANP/RTR) De oudere broer van de twee mannen die in mei 2017 een aanslag pleegden in het Britse Manchester heeft Groot-Brittanniƫ verlaten. Ismail Abedi zou donderdag worden gehoord over de motieven van zijn broers.

Salman en Hashem Abedi doodden 22 mensen en verwondden er 237 toen ze een aanslag pleegden aan het einde van een concert van popster Ariana Grande in Manchester. Salman blies zichzelf op bij de uitgang waar veel ouders stonden te wachten op hun kinderen. Hashem heeft vorig jaar 55 jaar celstraf gekregen omdat hij de aanslag met zijn broer had voorbereid.

Ismail Abedi zei eerder al dat hij niet wil meewerken aan het onderzoek, omdat hij niet wil dat hij schuldig wordt bevonden door zijn eigen uitspraken. Hij werd na de aanslag al verhoord, maar hem werd niets ten laste gelegd.

Het onderzoeksteam roept Abedi op om zich snel te melden. ,,Als hij dat niet doet, kan het voor de buitenwereld lijken dat hij iets te verbergen heeft." 

Een andere getuige die donderdag wordt gehoord is een vriend van de broers. Hij werd maandag opgepakt toen hij het land wilde ontvluchten.


Uttarakhand

Meer dan honderd doden door noodweer in India en Nepal

(ANP/AFP) In India en Nepal zijn meer dan honderd mensen omgekomen door noodweer. Door hevige regenval zijn er op veel plaatsen overstromingen en aardverschuivingen. In India zijn volgens de autoriteiten 85 mensen omgekomen en in Nepal 31.

Uttarakhand in het noorden van India is hard getroffen. In de regio zijn zeker 46 mensen omgekomen en worden nog 11 mensen vermist. In het Zuid-Indiase Kerala zijn zeker 39 slachtoffers van het noodweer.

Nepal, dat ten noorden van India ligt, wordt net als het buurland al dagenlang getroffen door hevige regenval. De afgelopen drie dagen zijn zeker 31 mensen omgekomen door aardverschuivingen.

Het regent nog steeds in beide landen, vanwege de moesson, het jaarlijkse regenseizoen.