Moskou verplicht ouderen thuis te blijven in de strijd tegen het coronavirus.
Moskou verplicht ouderen thuis te blijven in de strijd tegen het coronavirus. Epa/yuri Kochetkov

'Oudere Moskoviet, blijf thuis'

In strijd tegen oprukkend coronavirus

MOSKOU (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) Moskou heeft ongevaccineerde mensen boven de 60 jaar de opdracht gegeven de komende vier maanden thuis te blijven nu het aantal coronabesmettingen en -slachtoffers in de Russische hoofdstad blijft stijgen. Bedrijven moeten tot 25 februari ten minste 30 procent van hun personeel vanuit huis laten werken, maakte burgemeester Sergej Sobjanin bekend.


Het is voor het eerst sinds de zomer dat er weer maatregelen tegen het virus worden genomen. Die gaan volgende week maandag in.

De hoogste Russische medische adviseur heeft geopperd de periode van 30 oktober tot 7 november tot niet-werkenweek uit te roepen om het virus in te dammen, zoals vorig jaar ook een keer is gedaan. Het voorstel wordt woensdag voorgelegd aan president Poetin, aldus premier Michail Misjoestin. Volgens hem heeft deze maatregel bij het begin van de epidemie gewerkt. Hij zei dat de druk op het zorgstelsel blijft toenemen en het zaak is deze situatie aan te pakken. Van de 60-plussers is maar een derde inge├źnt, terwijl 86 procent van de overleden coronaslachtoffers tot deze leeftijdsgroep behoorde.


In Rusland stierven het afgelopen etmaal 1015 mensen door Covid-19, het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie. Er werden 33.740 nieuwe besmettingen vastgesteld.Veel Russen wantrouwen de coronavaccins van Russische makelij. De inentingsgraad is met ruim 30 procent dan ook stukken lager dan in westerse landen. Toch overweegt de regering geen beloning voor mensen die een prik komen halen. Voor sommige beroepen is vaccinatie overigens verplicht en dat wordt uitgebreid.

Het Kremlin zegt ook niet te geloven dat het toelaten van buitenlandse vaccins mensen ertoe zou verleiden zich te laten inenten.