Seoul

Seoul

Noord-Korea vuurt ballistische raket af vanuit onderzeeboot

(ANP/RTR/AFP) Noord-Korea heeft dinsdag opnieuw een ballistische raket afgevuurd. Het projectiel belandde in zee. De Noord-Koreaanse staatsomroep KCNA bevestigde vanochtend dat de raket gelanceerd werd vanuit een onderzeeboot.

De geslaagde lancering vanaf een duikboot betekent dat Noord-Korea in staat is om op meer plaatsen in de wereld doelen te bestoken. Tevens wordt het lastiger voor strijdkrachten van andere landen om het Noord-Koreaanse arsenaal uit te schakelen.

De lancering is aanleiding voor de Veiligheidsraad van de VN om woensdagmiddag (lokale tijd) in New York bijeen te komen, berichtte persbureau AFP woensdag. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben om de spoedzitting verzocht, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden.

Noord-Korea werkt al langer aan ballistische raketten die onder water afgevuurd kunnen worden. Het land voerde in 2016 en 2019 ook al dergelijke wapentesten uit. Toen waren de projectielen volgens analisten vermoedelijk niet afgeschoten door onderzeeboten, maar door een speciale lanceerinstallatie die zich onder water bevond. VN-resoluties verbieden de zelfverklaarde kernmacht Noord-Korea ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan. De Japanse premier Fumio Kishida noemde het ,,spijtig" dat het land doorgaat met rakettesten.

Het regime van leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door te werken aan geavanceerde wapens. De vorige Amerikaanse president Donald Trump probeerde te onderhandelen met Kim, maar dat leidde niet tot een doorbraak. Het regime van Kim wil af van zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat. De afgelopen weken heeft Noord-Korea diverse raketten afgevuurd, ondanks dat Noord-Korea en Zuid-Korea afgelopen maand hun rechtstreekse communicatielijnen hebben hersteld. Seoul sprak eerder deze maand de hoop uit dat de inter-Koreaanse dialoog opnieuw opgestart kan worden.