Ruim duizend Rotterdamse straten 'groen en gezellig'

Ruim duizend Rotterdamse straten 'groen en gezellig'

ROTTERDAM (ANP) Bewoners van meer dan duizend straten in Rotterdam hebben het afgelopen half jaar meegedaan aan een actie van de stichting Opzoomer Mee om hun directe omgeving te vergroenen. Dat is een kwart van het totaal aantal straten in de stad, meldt de gemeente. Opzoomer-projectleider Jurgen Groenenboom spreekt van een succes en is verheugd over het aantal deelnemers.


Opzoomeren is het Rotterdamse werkwoord voor de handen uit de mouwen steken om de eigen straat gezelliger, veiliger en schoner te maken. Bewoners konden de afgelopen maanden maximaal 500 euro aanvragen bij de gemeente voor de aanleg van nieuw groen, of maximaal 250 euro voor het opknappen van bestaand groen in hun straat. Er kwamen meer dan 1300 aanvragen binnen. De bewoners van wie de aanvraag is goedgekeurd hebben het geld vooral gebruikt om groen rondom bomen te planten, lege plantenbakken op straat te vullen en geveltuinen aan te leggen. Ook knapten ze verwaarloosd groen op.

Het begrip opzoomeren is eind jaren 80 van de vorige eeuw ontstaan toen bewoners van de toen vervallen Opzoomerstraat in de Rotterdamse wijk Het Nieuwe Westen besloten niet te wachten op de overheid, maar eigenhandig iets te doen aan de vervuiling en rommel in hun straat. In 1994 werd de stichting opgericht om straten te helpen die ook wilden opzoomeren.