Het team aan het werk bij een van de projecten in Kosava.
Het team aan het werk bij een van de projecten in Kosava. Stichting Tsjernobyl Kinderhulp

[Afbouw] kinderhulp Tsernobyl

Op 26 april 1986 vond de kernramp van Tsjernobyl plaats, de grootste kernramp ooit. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk, nabij de gelijknamige Oekraïense stad Tsjernobyl, vlak bij de grens met Wit-Rusland. Bij de ramp kwam radioactieve straling vrij, wat enorme gevolgen had. 

Tussen 1990 tot 1994 kwamen kinderen uit Wit-Rusland naar Nederland om hier bij pleeggezinnen aan te sterken. Dit was een initiatief van verschillende kerken in Nijkerk. Benning: ,,We waren er in eerste instantie op gericht om het dorp Horostovo te helpen. Dat hebben we zes jaar lang gedaan. We hebben een technische school geholpen met schoolmateriaal en we hebben daar dertig kinderen uit het dorp geholpen. We kwamen erachter dat we veel beter ter plekke humanitaire hulp konden verlenen. In 1996 besloten we de stichting op te richten, zodat we ook aan de grens voordelen zouden hebben met een humanitair visum. We zijn begonnen met hulp aan kinderen in Horostovo. We hebben tot het jaar 2000 94 kinderen in het dorp kunnen helpen.” 

De stichting heeft altijd alles op verzoek van het ministerie in Wit-Rusland gedaan. ,,Zij zien immers waar de nood het hoogst is. Maar her en der hebben we ook particulieren geholpen. In eerste instantie brachten we goederen mee, later besloten we om naast goederen ook ingezameld geld mee te nemen en ter plekke alles voor de mensen te kopen, zodat ook de lokale economie kon opbloeien.” Sinds het jaar 2000 heeft de stichting acht projecten in de omgeving van het rampgebied ondersteund.

OPVANGHUIS In Pinsk zit een opvanghuis voor baby’s waar negentig kinderen zaten toen Benning het voor het eerst bezocht. ,,Het opvanghuis heeft altijd plaats gehad voor 125 kinderen. Veel kinderen waren niet gezond, hun moeders hadden nog steeds last van de straling als gevolg van de kernramp in Tsjernobyl. De hygiënische omstandigheden in het tehuis waren erg slecht. We hebben direct allemaal nieuwe kinderbedjes gekocht.” 

In Kosava ondersteunt de stichting een tehuis met 300 patiënten met een beperking. Acht volwassen bewoners leren hier om zelfstandig te gaan wonen. ,,Ze krijgen hier ook les en leren bijvoorbeeld om zelf te lezen. We hebben voor dit project schoolmateriaal gekocht en een computer. Ook besloten we om de keuken in te richten, zodat de bewoners zelf kunnen leren koken. Alles zodat de mensen zichzelf beter kunnen ontwikkelen.”

,,We werden zonder pardon met onze vracht het land uitgezet

BEWIJS VOOR SCHAAR In Telehani is een blindeninstituut ingericht dankzij de hulp van de stichting Tsjernobyl Kinderhulp. Verschillende poliklinieken in het gebied hebben medisch materiaal gekregen. ,,We hebben veel soorten medicijnen gebracht toen dat nog mocht, wel tachtig verschillende soorten. Van antibiotica tot medische apparatuur. Helaas kregen we een keer een hele zware controle bij de grens. Ik had voor elk medicijn dat ik bij me had de juiste papieren bij me, maar de douaniers vonden dat ik ook een document bij me had moeten hebben voor een medische schaar en hoe lang deze nog houdbaar was. We werden zonder pardon met onze vracht het land uitgezet. Gelukkig heb ik kennissen in Polen waar we de spullen tijdelijk konden opslaan, maar het heeft wel een half jaar geduurd voordat ik een bewijs had voor de schaar. We raakten soms echt overstuur van alle bureaucratie die een land kan hebben.” 


De stichting heeft zich nooit bedreigd gevoeld of ongemakkelijk in het land. ,,We zijn altijd goed ontvangen en goed behandeld, behalve door de grenswachters, maar het is maar net hoe de wind waait soms. Het kan makkelijk of heel moeilijk gaan.”


GEEN STUIVER Op dit moment draaien alleen de projecten in Ivatsevichi en Kosava nog. ,,Dit zijn de twee projecten die onze steun het meeste nodig hebben. We gaan wel altijd even in Pinsk kijken bij de baby’s en dan brengen we ook standaard wegwerpluiers langs. In Pinsk is nu een afdeling voor baby’s met een beperking. We gaan altijd kijken of een project na een investering van ons goed loopt. We hebben ook weleens een project voorgesteld gekregen dat geen stuiver van ons heeft gekregen omdat we de mensen niet vertrouwden of dat men het er al goed voor elkaar had. Soms hebben we ook individuele gevallen te hulp geschoten, zoals een blinde vrouw die geen gasfornuis had.” 


Twee tot drie keer per jaar gaat Benning naar Wit-Rusland toe. ,,Ik denk dat ik er 65 keer ben geweest in de afgelopen 25 jaar. Door corona kunnen we waarschijnlijk pas komend voorjaar weer gaan. We hebben het 25 jaar volgehouden, Volgend jaar willen we de hulp langzaam gaan afbouwen. We worden allemaal een stukje ouder. We hopen in ieder geval volgend jaar nog twee keer alle gerealiseerde projecten langs te kunnen gaan, maar eerst moet het virus definitief weg zijn.”


Meer info over het werk van de stichting is te vinden op: tsjernobylkinderhulpnijkerk.nl.


Het opvanghuis voor baby’s in Pinsk.
In Telehani is een blindeninstituut ingericht dankzij de hulp van de stichting Tsjernobyl Kinderhulp.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding