Antony, Sebastien Haller (midden) en Davy Klaassen vieren de 4-0 van Ajax tegen Borussia Dortmund. anp / Maurice van Steen

Ajax nadert achtste finales al

20 oktober 2021 om 09:35

Na ruime zege op Dortmund

AMSTERDAM (ANP) Ajax bewaart dit seizoen voorlopig het beste voetbal voor de Champions League. Het elftal van trainer Erik ten Hag was in derde wedstrijd ook superieur aan Borussia Dortmund (4-0). De achtste finales zijn halverwege de poulefase al heel dichtbij gekomen.

Ajax leidt groep C met 9 punten. Borussia Dortmund volgt op 6 punten. Sporting Portugal (3 punten) en Besiktas (0 punten) hebben de koploper van de Eredivisie al aardig uit het zicht verloren. Ajax koestert na drie groepsduels een riant doelsaldo van 11-1.

De Johan Cruijff ArenA trilde maar bleek berekend op de hossende supporters van de thuisploeg, die intens genoten van het spel van hun favorieten. De dribbels van Antony en Noussair Mazraoui. Sébastien Haller die steeds weer aanspeelbaar was en Edson Ávarez die de ene na de andere bal veroverde. Ajax combineerde er op los en speelde de nummer 2 van Duitsland een groot deel van de wedstrijd helemaal overhoop.

Antony had al na 9 minuten moeten scoren, op aangeven van Steven Berghuis die als aanvallende middenvelder opnieuw de voorkeur kreeg boven Davy Klaassen. De international is onder Louis van Gaal onomstreden bij het Nederlands elftal. Maar trainer Erik ten Hag ziet voorlopig geen reden om Berghuis uit zijn basisformatie te halen.

Ajax nam in de 11e minuut met een gelukje de leiding. Marco Reus verlengde een vrije trap van Dusan Tadic tot achter zijn eigen doelman. Daley Blind verdubbelde in de 25e minuut de voorsprong, op aangeven van Haller. Ajax had nog veel vaker kunnen scoren voor rust. Berghuis, Haller en Ryan Gravenberch verzuimden het duel al heel snel te beslissen. Dortmund, waar de onzichtbare Donyell Malen gewisseld werd, zorgde pas in de slotfase van de eerste helft voor gevaar. Erling Haaland stuitte vlak voor rust op doelman Remko Pasveer.

Haaland werd voor rust goed verdedigd door Lisandro Martínez en Jurriën Timber. In de openingsfase van de tweede helft stond hij plotseling alleen voor Pasveer. De keeper van Ajax tikte de inzet van de Noor op de lat. Pasveer wist zich nog tweemaal met een prachtige reflex te onderscheiden. Maar verder was het vooral Ajax dat domineerde. Antony maakte de 3-0 en Haller kopte Dortmund naar een nog pijnlijkere nederlaag (4-0).