Raad van Europa: 'Nederland moet af van foute politieke en ambtelijke cultuur'

Raad van Europa: 'Nederland moet af van foute politieke en ambtelijke cultuur'

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Er zijn verregaande hervormingen nodig in wetgeving, uitvoering en rechtspraak om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen. Dit stelt de Raad van Europa in een nog vertrouwelijk rapport over de democratie en rechtstaat in Nederland, dat al is ingezien door RTL en Trouw.

In het concept-rapport worden naar aanleiding van de toeslagenaffaire harde noten gekraakt over een politieke en ambtelijke cultuur waarin informatie werd achtergehouden en Kamerleden in hun werk gehinderd worden door coalitiedwang.

Deze bestuurlijke houding moet veranderen, stelt het rapport: "Het zou als acceptabel en eigenlijk als normaal moeten worden gezien dat Kamerleden van coalitiepartijen het parlement als instituut vertegenwoordigen en dat het deelnemen aan parlementaire controle geen daad van deloyaliteit is."


Onderzoek naar rol protestantse kerken bij slavernijverleden

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Kerkhistorici, kunsthistorici en theologen van de Vrije Universiteit gaan onderzoek doen naar de betrokkenheid van protestantse kerken bij de slavernij en het kolonialisme. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) werkt aan het onderzoek mee, schrijft Trouw, om zo in het reine te komen met het verleden.

Slavenhandel en slavernij zijn lange tijd met de bijbel in de hand goedgepraat en de leiders van de kerken die in de PKN zijn opgegaan waren geen voorlopers in de discussie over afschaffing van de slavernij, zegt theoloog Heleen Zorgdrager tegen de krant. Predikanten die in Suriname voor 'zending' waren, kregen bijvoorbeeld soms uitbetaald in slaven en waren ook plantagehouder.


Vrees voor golf aan 'zoom-ongelukken'

TILBURG (MEDIAWATCH) Interpolis slaat alarm over online vergaderen vanuit de auto. Als werkgevers en werknemers geen goede afspraken hierover maken rukt het ‘Zoom-ongeluk’ op, vreest de verzekeraar. Dit meldt het AD.

Vergadersoftware als Zoom, Hangout en Teams maakt het technisch zó eenvoudig dat zelfs vanuit de auto deelnemen met de telefoon mogelijk is. Uit onderzoek van de verzekeraar blijkt dat 20 procent van de mkb-bedrijven zegt dat personeel daadwerkelijk geregeld vanuit de auto inlogt bij een meeting.


ANWB: 'Drukste ochtendspits sinds begin coronacrisis'

DEN HAAG (ANP) De ANWB meldt dinsdag de drukste ochtendspits sinds het uitbreken van de coronapandemie. Op het hoogtepunt stond er om 08.35 uur 759 kilometer file, aldus een woordvoerder van de ANWB. De voornaamste oorzaken zijn de regenbuien in het zuiden van het land en de toename van verkeer op de weg omdat meer mensen met de auto naar hun werk gaan.