'Comfortabelere wijze van borstonderzoek mogelijk'

'Comfortabelere wijze van borstonderzoek mogelijk'

LEIDEN (ANP) Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert vooralsnog op kleine schaal een alternatief in voor de methode van borstonderzoek met een mammogram, die voor een deel van de vrouwen nogal pijnlijk kan zijn. Met de nieuwe Mamma CT kunnen op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt, zegt het centrum. Ook kan deze werkwijze betere resultaten opleveren bij bepaalde vrouwen.


"Het apparaat ziet eruit als een groot bed en bevat een opening waar de borst in kan. De vrouw kan dus gewoon op haar buik liggen en binnen twaalf seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst", vertelt radioloog Martin Wasser. Bij mammografie wordt de borst wordt tussen twee steunplaten gelegd en om de foto te maken wordt deze door die platen min of meer samengedrukt. Sommige vrouwen ervaren dit als zo pijnlijk dat ze zelfs van het onderzoek afzien, zegt radioloog Nora Voormolen. Haar ziekenhuis neemt nu volgens eigen zeggen als eerste in Nederland de nieuwe methode in gebruik, nadat het er in Duitsland kennis van nam. Radiologen onderzoeken voor welke vrouwen en bij welke onderzoeksvragen de Mamma CT vooralsnog het meest geschikt is.

Bij vrouwen met veel en dicht borstweefsel zijn sommige afwijkingen op het mammogrambeeld ook niet goed te zien. Zij moeten dan nu nog een MRI-scan laten maken.