Duitse CDU gaat heel nieuw bestuur kiezen

Duitse CDU gaat heel nieuw bestuur kiezen

BERLIJN/FRANKFURT (ANP) De Duitse christendemocraten van de CDU gaan op een partijcongres een heel nieuw bestuur kiezen. Dit heeft partijsecretaris Paul Ziemiak na topoverleg binnen de CDU tegen Duitse media gezegd. Alle deelnemers aan het topoverleg zijn er voorstander van een nieuwe leiding te kiezen, zei de partijsecretaris.


De christendemocraten leden een historische nederlaag bij de verkiezingen in september. De CDU heeft naast haar Beierse 'zus' CSU de Duitse politiek sinds haar oprichting eind jaren veertig gedomineerd. De partij had nooit minder dan een kwart van de stemmen in de verkiezingen voor de Bondsdag. 


NEDERLAAG Maar op 26 september behaalde de christendemocratische CDU onder leiding van kandidaat-premier Armin Laschet nog geen 19 procent. De Beierse christendemocraten kregen ruim 5 procent. Daardoor kwam het blok samen op ruim 24 procent uit, ongeveer een procent minder dan de SPD.


Ziemiak zei dat er 30 oktober een vergadering komt van alle plaatselijke CDU-voorzitters. Drie dagen later moet dan op federaal niveau besloten worden hoe er een nieuw bestuur komt en hoe er opnieuw inhoud wordt gegeven aan de koers van de partij waar nog altijd 8,7 miljoen Duitsers op hebben gestemd (Beierse tak niet meegerekend). 

Wanneer er een partijcongres komt om de nieuwe leiding en koers te bepalen, is nog niet bekend. Mogelijk in december of januari.