Parijs

Parijs

Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen van groente en fruit

(ANP/RTR) Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen van groente en fruit vanaf volgend jaar. Het ministerie van Milieu zegt zo de hoeveelheid plastic afval te willen verminderen. Het ministerie meldt dat de maatregel is genomen omdat er te veel plastic eenmalig wordt gebruikt. Het verbod moet wegwerpplastic verminderen en ervoor zorgen dat meer herbruikbare materialen worden gebruikt, staat in een verklaring.

De vereniging van groente- en fruitverkopers is niet blij met het besluit, dat is gebaseerd op een wet uit februari 2020. ,,Het is moeilijk om in zo'n korte tijd de overstap naar karton te maken. En veel mensen willen geen fruit kopen waar andere klanten aan hebben gezeten."

Fruit dat al is gesneden en een paar soorten erg zacht fruit, zoals besjes, mogen tot 2026 nog wel in plastic worden verkocht. Vanaf dat jaar moet daar ook een andere verpakking omheen.


Straatsburg

Mensenrechtenhof: misbruikslachtoffer kan Vaticaan niet aanklagen

(ANP) Slachtoffers van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk kunnen het Vaticaan en de paus niet aanklagen. Ze hebben ongelijk gekregen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De slachtoffers uit Nederland, Belgiƫ en Frankrijk voelen zich niet alleen door de daders zelf, maar ook door de kerk beschadigd. Die sloot stelselmatig de ogen voor het misbruik, beschermde geestelijken die zich eraan bezondigden en liet slachtoffers in de kou staan. Maar de kerkleiding zetelt in het Vaticaan. En dat kerkstaatje met de paus aan het hoofd is net als andere landen immuun voor rechtszaken uit het buitenland, oordeelt ook het mensenrechtenhof.

Het Straatsburgse hof volgt daarmee het eerdere besluit van de Belgische rechter. Dat die oordeelde geen rechtsmacht te hebben over het Vaticaan, was ,,niet onredelijk". Het strookt met het internationaal recht en is dus niet buitenproportioneel, vindt het hof. Het Vaticaan geldt nu eenmaal als een staat en krijgt daarmee dezelfde rechten.

De slachtoffers kunnen nog in hoger beroep.


Rome

Ingelaste top van G20 over Afghanistan

(ANP) De G20 komt vandaag digitaal bijeen om over de nieuwe machthebbers in Afghanistan te praten. Op de ingelaste top van staatshoofden en regeringsleiders, die samen 80 procent van de wereldhandel vertegenwoordigen, wordt gekeken naar eventuele relaties met de Taliban en hulp aan de Afghaanse bevolking. De soennitische extremisten liepen het land in augustus onder de voet na het vertrek van de westerse troepen. Het nieuwe bewind zegt niets met terrorisme te maken te hebben en heeft dringend behoefte aan hulp. De economie ligt plat als gevolg van de machtswisseling.