Arnaut Danjuma Groeneveld (15) scoort hier de 5-0 voor Oranje.
Arnaut Danjuma Groeneveld (15) scoort hier de 5-0 voor Oranje. anp / Maurice van Steen

Danjuma maakt direct veel indruk

Sterk optreden aanvaller bij rentree in Oranje

ROTTERDAM (ANP) Het leek of Arnaut Danjuma Groeneveld nooit weg was geweest bij het Nederlands elftal. 


De 24-jarige buitenspeler kwam maandag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar (6-0) in de tweede helft in de ploeg en speelde in De Kuip onbevangen en met veel bravoure, precies zoals bondscoach Louis van Gaal graag ziet.

Groeneveld passeerde de verdedigers van Gibraltar eenvoudig en bracht daarmee de aanvallers van Oranje geregeld in stelling. Het was uiteindelijk de invaller zelf die scoorde, in de 75e minuut (5-0).

Voor Danjuma Groeneveld voelde zijn goede invalbeurt niet als revanche. De voetballer van Villarreal was wel een beetje teleurgesteld dat hij aanvankelijk niet in de selectie zat voor de duels met Letland (1-0) en Gibraltar. Net nadat Van Gaal zijn definitieve groep bekendmaakte, speelde Groeneveld bij zijn club twee keer een hoofdrol. De buitenspeler maakte in de met 2-0 gewonnen competitiewedstrijd van Villarreal tegen Real Betis beide doelpunten en enkele dagen eerder werd hij na de confrontatie met Manchester United in de Champions League (2-1 verlies) uitgeroepen tot beste speler.

"Natuurlijk doet dat wat met je, als je er niet bij zit", zei Danjuma Groeneveld na het duel met Gibraltar. "Ik vond dat ik mijn draai gevonden had in Spanje. Maar je moet niet bij de pakken neer gaan zitten. Als je dan zo'n belletje alsnog krijgt, ben je er altijd klaar voor. Zo'n kans moet je dan verzilveren." Dat lukte uiteindelijk dus met glans, gisteravond in De Kuip.