Marieke van der Plas (directeur KNGU, links) en Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF tijdens de persconferentie.
Marieke van der Plas (directeur KNGU, links) en Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF tijdens de persconferentie. anp / Vincent Jannink

'Excuses NOC markeringspunt'

12 oktober 2021 om 07:59

Oud-turnsters krijgen een vergoeding

ARNHEM (ANP) Voor Marieke van der Plas is het uitgesproken excuus van sportkoepel NOC*NSF een markeringspunt. 


"Dit is een belangrijke dag in de erkenning van het leed en de pijn waarmee sommigen nog steeds wakker worden en mee naar bed gaan", sprak de directeur van gymnastiekbond KNGU, kort nadat NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg excuses had aangeboden. Die waren voor oud-turnsters die hebben geleden onder grensoverschrijdend gedrag van coaches en begeleiders. Ze krijgen een tegemoetkoming van 5000 euro.

"Dit is een markeringspunt. Ook omdat we in de hele sport naar een veiliger klimaat willen", vindt Van der Plas. De KNGU kreeg in de zomer van 2020 te maken met tal van getuigenissen over misdragingen door coaches ten opzichte van vaak zeer jonge turnsters. Het leidde zelfs tot het tijdelijk stopzetten van het topsportprogramma bij de vrouwen, het afscheid van enkele coaches en een in opdracht van de KNGU gemaakt onderzoek door Verinorm onder de titel Ongelijke Leggers.

Van der Plas: "Het is een zware periode geweest voor de turnsters die meewerkten. Toen het rapport er eenmaal was hebben we zo snel mogelijk een plan van aanpak gepresenteerd." Over de aanbeveling tot een financiƫle vergoeding voor de slachtoffers boog zich in opdracht van NOC*NSF een commissie. Het uitgebrachte advies wordt, zo meldde Van Zanen maandag, overgenomen. Van der Plas noemde het "heel belangrijk" dat NOC*NSF met excuses kwam. "Ik ben er echt heel blij mee. Het is helder dat dit gedrag niet bij topsport hoort en daar hoort een uitspraak van NOC*NSF bij."


NAZORG OPPAKKEN De nazorg oppakken, was een van de aanbevelingen in het Verinorm-rapport. "Dat was niet voldoende. Ik ben ook blij dat we nu een samenwerking hebben met Slachtofferhulp Nederland." Er is het turnen, maar ook de sport in het algemeen, een spiegel voorgehouden, vindt ze. "Het is in onze sport goed misgegaan, met name in de jaren 80 en 90. Maar ook in andere sporten is er niet altijd sprake van een pedagogisch verantwoord sportklimaat. Van wat wij nu meemaken kunnen andere sportbonden wellicht leren."