Van Gaal wil terug naar 5-3-2-systeem

12 oktober 2021 om 09:25

ROTTERDAM (ANP) Louis van Gaal was na de ruime zege van het Nederlands elftal op Gibraltar (6-0) over bijna alles tevreden. 

"Ik ben volmaakt gelukkig", zei de bondscoach zelfs na het duel in De Kuip. "Het plan dat we hebben bedacht, is op een hoog niveau uitgevoerd. We speelden totale pressing en dat hebben we 90 minuten lang volgehouden."

Maar na het gelijkspel tegen Noorwegen (1-1) en de ruime overwinningen op Montenegro (4-0), Turkije (6-1) en Gibraltar snakt Van Gaal naar wedstrijden tegen sterke tegenstanders. Tegen Montenegro en Noorwegen gaat het volgende maand om maar één ding: het binnenhalen van het WK-ticket, met de speelwijze die nu wordt gehanteerd. Is dat gelukt, dan schakelt Van Gaal bij de eerstkomende oefenwedstrijden in maart over naar een 5-3-2-systeem, verklapte hij maandag.

Echt verrassend was die uitspraak niet. Van Gaal liet sinds zijn aanstelling geregeld blijken dat die formatie zijn voorkeur geniet. Zeker tegen de grotere voetballanden. Na de winst op Gibraltar was Van Gaal erg duidelijk. "Na de wedstrijden tegen Montenegro en Noorwegen kan ik van systeem veranderen. Ik vind nog steeds dat deze selectie is gemaakt om 5-3-2 te spelen. Heel veel spelers spelen in dat systeem al."

Van Gaal gaf de voorbije periode geregeld aan dat hij met Steven Berghuis eigenlijk maar één rechtsbuiten heeft. Dat is weinig als je voetbalt in een 4-3-3-formatie, zoals Oranje nu doet. De meeste spelers hadden bij de eerste kennismaking met Van Gaal aangegeven dat het huidige systeem met drie aanvallers de voorkeur heeft.

Berghuis werd bij terugkeer in De Kuip door fans uitgefloten als hij de bal had. De laatste en beslissende thuiswedstrijd tegen Noorwegen is volgende maand ook in De Kuip.

Van Gaal denkt dat hij de spelers na de duels met Montenegro en Noorwegen niet hoeft te overtuigen om over te stappen op 5-3-2, zoals hij ook met Oranje speelde tijdens het succesvolle WK van 2014. "Ze vertrouwen wel op mij."