In de rubriek Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema´s op het snijvlak van opvoeden en duurzaamheid. Loïs is getrouwd, woont in Barneveld en heeft drie jonge kinderen.
In de rubriek Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema´s op het snijvlak van opvoeden en duurzaamheid. Loïs is getrouwd, woont in Barneveld en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: ‘Laat de bladblazer staan, gebruik een bezem’

12 oktober 2021 om 14:44 Column

Toen ik dit zag wist ik het, hier moest en zou ik een column aan wagen: tuinieren in de herfst. Ik zag een bladblazerende vrouw (geen woord, klinkt wel leuk) die, vergezeld van een fikse wind, haar blad van haar pad en uit haar tuin steeds maar weer richting een nog onduidelijk eindpunt probeerde te blazen. Dat ging natuurlijk niet met die wind. Het zag er nogal knullig uit. 

Als ik een bladblazer zie denk ik aan ecosystemen. Met een bladblazer blaas je namelijk niet alleen die ‘onwijs vervelende’ blaadjes weg, ook vaag je halve ecosystemen weg die daar lekker schuilen en leven. Blaadjes vallen niet voor niks en zijn ontzettend nuttig. Ze beschermen de bomen tegen vorst. Vogels pikken er de laatste insecten uit. Rupsen verstoppen zich ertussen om zich voor te bereiden op hun tweede leven. Egels overwinteren er graag in en het vallende blad composteert en voedt de grond. Dit wetende rijst de vraag, moet je überhaupt nog wat doen om je tuin winterklaar te maken?

Nou, nee. Ik weet niet bijzonder veel van planten en wat iedere soort wanneer nodig heeft. Dus doe ik maar wat, of gewoon lekker niks. En dat laatste blijkt dus hartstikke ecologisch te zijn. Laat planten in de herfst hun gang gaan en ga vooral niet alles snoeien en keurig maken. Heeft een plant toch een kleine knipbeurt nodig? Leg het snoeisel dan tussen de planten op de aarde. ‘Mulchen’ heet dat. Dit is perfect tegen uitdroging van de bodem, het voedt de bodem, isoleert planten voor de winter en onkruid heeft geen puf om door deze laag te ontkiemen. Daarnaast is het ook fijn voor insecten en kleine beesten. Gevallen bladeren veeg je tussen je planten. Ik doe dit al een poosje. Lev liet mij laatst een drol op de tegels zien, bah. Bleek het egelpoep te zijn. Yes, het werkt! 

Nu de grond nog warm is, plant je nieuwe planten. Ik heb ze besteld bij sprinklr.co. Zij leveren biologisch gekweekte planten. Waarom dat zo belangrijk is? ‘De keuringsdienst van waarde’ onderzocht 14 bijvriendelijke planten uit reguliere tuincentra. Op 11 van deze planten waren chemische bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze helemaal niet zo bijvriendelijke planten trekken bijen en insecten aan, maar tegelijkertijd worden deze beestjes vergiftigd. Na twee (!) jaar is het gif pas verdwenen uit je plant. 

De herfst is ook de tijd om zaden te oogsten en te zaaien. Lekker duurzaam hergebruik. De zaden oogst je als het zaad aan de plant volledig gedroogd is. De meeste zaden zijn ‘klaar’ als ze hard en donker zijn. Bloembollen (ook biologisch) stop je nu in de grond. Dan heb je in het voorjaar al bloemen voor de bijen. In combinatie met andere planten kan je zo een bijenboog creëren, het hele jaar rond.

Even terug naar het begin, de bladblazer. Gebruik zo’n op benzine draaiend, takke-herrie makend, ecosysteem-verwoestend apparaat dus niet! Hoezeer je testosteron er ook om smeekt.  Pak lekker je bezem en de natuur regelt z’n ding verder zelf wel.