Leerlingen van het Van Lodenstein College in Barneveld.
Leerlingen van het Van Lodenstein College in Barneveld. Bram van den Heuvel

Van Lodenstein en Fruytier willen reformatorische bovenbouw in Barneveld

12 oktober 2021 om 11:01 Onderwijs

BARNEVELD Het Van Lodenstein College en de Jacobus Fruytier scholengemeenschap gaan onderzoeken of het mogelijk is om op termijn een bovenbouwvestiging voor reformatorisch voortgezet onderwijs in Barneveld te realiseren. Leerlingen kunnen dan hun volledige middelbare schoolcarrière in Barneveld afmaken. Beide scholen onderzoeken of een bestuurlijke fusie een passende stap is.

Dat melden bestuurders Willem de Potter van het VLC en Frans van Hartingsveldt van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap, twee scholengemeenschappen op reformatorische grondslag. Het VLC heeft naast de locatie in Barneveld ook scholen in Amersfoort, Hoevelaken, Ede en Kesteren. De Fruytier heeft locaties in Apeldoorn, Uddel en Rijssen. 

GEEN CONCURRENTIE MEER Precies in het ‘voedingsgebied’ Barneveld overlappen de twee schoolgemeenschappen elkaar, zegt De Potter. ,,En dan kunnen we wel belastinggeld gebruiken om je als school te profileren ten opzichte van de andere, maar we kiezen nu voor een verregaande samenwerking, met als hoofddoel de situatie voor leerlingen te verbeteren.’’ Vallen de scholen straks onder één bestuur, dan is er geen sprake meer van concurrentie.

Eén van de uitgangspunten is dat de scholen ervoor zorgen dat leerlingen dichter bij huis naar school kunnen en zo veel mogelijk op één locatie hun onderwijs kunnen vervolgen, zegt Van Hartingsveldt. ,,Met een zo volledig mogelijk onderwijsaanbod. Dát is de hoofdreden van onze samenwerking, we zetten het belang van de leerlingen centraal. Dat belang zetten we nu met nadruk boven het schoolbelang.’’

ALLEEN ONDERBOUW Het Van Lodenstein aan de Lunterseweg in Barneveld telt momenteel zo’n 900 leerlingen, allemaal globaal in de leeftijd van 12 tot 15 jaar, aangezien de school alleen onderbouw huisvest voor vmbo, havo en vwo. Na de onderbouw vervolgen de leerlingen hun schoolcarrière op locaties in Hoevelaken, Amersfoort of Apeldoorn. De Potter: ,,Wat we ook zien is dat Barneveldse leerlingen en ouders er bewust voor kiezen dat kinderen vanaf dag één naar Amersfoort, of naar de Fruytier naar Apeldoorn gaan, omdat ze dan niet halverwege van locatie hoeven te wisselen.’’ Een keuze voor een andere schoollocatie verder weg, heeft soms ook te maken met de zorgvraag voor leerlingen. De Fruytier biedt bijvoorbeeld ook speciaal onderwijs aan.

Door een bestuurlijke fusie, kunnen de twee schoolgemeenschappen met dezelfde identiteit, per locatie kijken hoe leerlingen het best onderwijs dichtbij kunnen volgen. Die nieuwe situatie heeft in theorie consequenties voor alle vestigingen van beide schoolgemeenschappen, maar in het bijzonder voor Barneveld, juist vanwege de geografische ligging. Door intensief samen te werken, kan het onderwijs in deze regio beter op elkaar afgestemd worden, is de gedachte.

Dit plan kan voor veel leerlingen de afstand naar school verkorten en kan ook veel taxiritjes schelen

VERTROUWEN Van Hartingsveldt: ,,Dat kan voor veel leerlingen de afstand verkorten en kan ook veel taxitritjes en schoolbussen schelen.’’ Voor Barneveld betekent samenwerking concreet de start van een onderzoek naar toevoeging van bovenbouw. De Potter: ,,We hebben het vertrouwen dat dit in goede samenwerking gaat lukken. Op het moment dat we duidelijk hebben of dat inderdaad haalbaar is, zal het vervolgens nog wel vier tot zes jaar duren voordat zoiets gerealiseerd is, aangezien er dan nieuwbouw plaats moet vinden. De huidige locatie in Barneveld zit nagenoeg vol, daarin is geen ruimte tot uitbreiden.’’

POSITIEF Beide schoolgemeenschappen hebben hun plannen voor ,,verregaande samenwerking’’ maandag kenbaar gemaakt aan personeel, leerlingen en ouders. De Potter: ,,De reacties zijn positief. We zijn nog in een vroeg stadium, dus veel zaken zijn nog niet duidelijk, maar we kiezen er nu bewust voor om iedereen in dit proces mee te nemen.’’ Van Hartingsveldt: ,,We kijken eerst gezamenlijk hoe we de inhoud van het onderwijs op de verschillende locaties kunnen verbeteren, de structuur van verdere samenwerking volgt daarna.’’

De beide schoolgemeenschappen blijven hun eigen naam en eigen ‘gezicht’ houden. Voor docenten heeft de samenwerking vooralsnog geen consequenties, behalve dan dat het mogelijk gemakkelijker wordt om van locatie te wisselen of op een andere plek ervaring op te doen, stellen beide bestuurders.

Het Van Lodenstein telt momenteel op alle locaties in totaal ruim 3.800 leerlingen, op het Fruytier zitten in totaal 2.600 leerlingen. Die aantallen blijven volgens de scholen naar verwachting de komende jaren redelijk stabiel.

Wouter van Dijk