Impressie van het toekomstige zonnepark Brandelwal, bij Kootwijkerbroek.
Impressie van het toekomstige zonnepark Brandelwal, bij Kootwijkerbroek. Branderwal

Barneveld gaat projecten voor duurzame energie ondersteunen

11 oktober 2021 om 15:26 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld gaat, samen met regiogemeenten Ede en Wageningen, lokale projecten op het gebied dan duurzame energie-opwek, financieel ondersteunen. Er komt een nieuw fonds waarop initiatiefnemers eenmalig een beroep kunnen doen. De bedoeling is daarnaast dat de drie gemeenten vervolgens ook zo veel mogelijk lokaal geproduceerde duurzame energie gaan gebruiken.

Initiatiefnemers van bijvoorbeeld zonneparken of windmolenprojecten kunnen straks een beroep doen op dit fonds, dat EnergieWeb heet, meldt gemeentewoordvoerder Michiel van Werven. Barneveld stelt nu voor hiermee aan de slag te gaan, samen met Ede en Wageningen, maar de Barneveldse gemeenteraad moet er nog wel haar akkoord voor geven. 

LOKAAL EIGENDOM Via EnergieWeb kunnen initiatiefnemers eenmalig een subsidiebedrag ontvangen. De hoogte van dat bedrag hangt af van de grootte van het project, al is het maximum gesteld op 15.000 euro per project. ,,Dat is net een bedrag dat initiatiefnemers soms nodig hebben om projecten van de grond te krijgen, vooral wanneer het gaat om projecten waarin particulieren kunnen participeren.’’ Een voorwaarde is wel dat minstens 51 procent van het project in handen is van een lokale eigenaar of lokale eigenaars. ,,Daarmee willen we lokaal eigendom stimuleren en buitenlandse investeerders buiten de deur houden’’, zegt Van Werven. Tijdens de eerdere behandeling van de Regionale Energiestrategie (RES) werd vanuit de gemeenteraad al gehamerd op het belang van lokaal eigenaarschap. Een andere voorwaarde is dat de energie die wordt opgewekt voor een periode van vijftien jaar als eerste wordt aangeboden aan de drie deelnemende gemeenten.

Het fonds wordt gevuld met geld dat voorheen door de drie gemeenten gezamenlijk gebruikt werd voor het aankopen van zogeheten Garanties van Oorsprong (GVO). Dat systeem was eerder bedacht, om gemeenten garanties te geven dat ze duurzame stroom inkopen, maar daarmee is er geen garantie dat het gaat om duurzame stroom uit de eigen regio. Met het nieuwe systeem is die garantie er wel. ,,We stimuleren met EnergieWeb duurzame projecten én spreken als gemeenten af dat we voor eigen energieverbruik gedeeltelijk ook lokaal opgewekte stroom gaan gebruiken. We stimuleren zo verduurzaming op lokaal niveau.’’

MEIKADE Momenteel is er nog meer één concreet project dat in aanmerking komt voor een subsidie vanuit EnergieWeb. Het gaat hierbij om het plan voor een zonnepark aan de Meikade, ten westen van Ede, een initiatief van energiecoöperatie ValleiEnergie, dat duurzame stroom moet opleveren goed voor zo’n 650 huishoudens. Van Werven: ,,We verwachten dat de komende tijd ook meerdere projecten in de gemeente Barneveld op zullen komen. Sowieso weten we dat er meerdere plannen voor zonneparken in deze gemeente in voorbereiding zijn. Bovendien zijn er al verschillende duurzaamheidscoöperaties actief in de gemeente Barneveld.’’

De drie deelnemende gemeenten verdelen onderling de kosten en zorgen ook voor een gezamenlijke inkoop van lokaal geproduceerde duurzame energie. Het plan voor het fonds past volgens de gemeenten bij de ambitie om op den duur energieneutraal te worden. De Barneveldse gemeenteraad buigt zich woensdag 10 november over het plan. Als de raad akkoord gaat, kunnen initiatiefnemers vanaf half november subsidie aanvragen via de website van de gemeente Barneveld. Het beschikbare bedrag wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Mogelijk breidt EnergieWeb op een later moment uit naar andere gemeenten. Wat ook kan, is dat lokale bedrijven en organisaties op dit initiatief aan gaan sluiten, duur hun energievraag in te brengen.

Wouter van Dijk