Oslo

Oslo

Nobelprijs voor de Vrede naar journalisten Ressa en Moeratov

(ANP) De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan twee journalisten, Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitri Moeratov uit Rusland. Het is 120 jaar geleden dat de eerste Nobelprijs voor Vrede werd toegekend en dat is sindsdien 101 keer gebeurd. De prijs is aan 109 personen en 25 organisaties of instellingen toegekend.


Turijn

'Eurovisie Songfestival volgend jaar in Turijn'

(ANP) De 66e editie van het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar gehouden in Turijn. De Noord-Italiaanse stad krijgt de voorkeur boven Milaan, Bologna, Rimini en Pesaro, melden Italiaanse media.

Deze zomer liet de Italiaanse omroep Rai weten dat liefst zeventien steden interesse hadden getoond in het binnenhalen van het songfestival. Eind juli werd duidelijk dat het tussen Bologna, Pesaro, Milaan, Rimini en Turijn zou gaan. Op welke locatie in Turijn het songfestival plaatsvindt en op welke data is nog niet bekend. Dankzij de winst van MÃ¥neskin in Rotterdam mag Italië voor de derde keer het songfestival organiseren. 

Eerdere Italiaanse edities waren in Napels (1965) en Rome (1991).


Brussel

Brussel: EU moet ruim 42.000 Afghanen kunnen opvangen

(ANP) De Europese Unie moet 42.500 Afghanen kunnen opvangen die na de machtsgreep door de Taliban willen uitwijken. Dat dringende verzoek van de Verenigde Naties moeten de EU-landen kunnen inwilligen, meent Eurocommissaris Ylva Johansson. Maar de lidstaten beloven vooralsnog niets.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en haar EU-collega's vergaderden donderdag met Johansson en VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi over het lot van Afghaanse vluchtelingen. Grandi en Johansson waarschuwden bij die gelegenheid, bedoeld om te kijken hoe de EU zou kunnen helpen, dat Afghanistan er rampzalig voor staat. En dat ook Afghanen die elders een veilig heenkomen hebben gezocht hulp nodig hebben.

Grandi schat dat de komende vijf jaar 85.000 van de kwetsbaarste Afghaanse vluchtelingen die naar buurlanden zijn uitgeweken 'hervestiging' nodig hebben, zoals dat heet. Hij vroeg de EU-landen de helft voor hun rekening te nemen. 

Sommige lidstaten verklaarden meer Afghanen te willen opnemen. Maar concrete toezeggingen kon de vluchtelingencommissaris niet noteren.

Broekers en meerdere van haar collega's verklaarden eerder al geen aantallen te willen noemen. Dat zou Afghanen maar aanmoedigen om naar de EU te reizen. Ze willen Afghanen allereerst in eigen land en in buurlanden opvangen.