Minder vrouwen gescreend op borstkanker in 2020

Minder vrouwen gescreend op borstkanker in 2020

BILTHOVEN (ANP) Aan het bevolkingsonderzoek dat is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, hebben vorig jaar bijna de helft minder vrouwen meegedaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid meldt dat in totaal 533.256 vrouwen deelnamen aan de preventieve screening. Een jaar eerder waren dat er nog bijna 1 miljoen. Hierdoor zijn duizenden vrouwen die mogelijk borstkanker hebben, of een voorstadium van de ziekte, minder doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis.


Dat de deelname aan bevolkingsonderzoeken vorig jaar lager lag dan normaal, was al langer bekend. De donderdag verschenen cijfers maken duidelijk dat vooral de screening naar borstkanker is ingezakt. Dat komt deels door de corona-uitbraak: nadat het virus Nederland had bereikt werden de onderzoeken maandenlang stilgelegd om besmettingen te voorkomen. Een tekort aan personeel maakte het probleem nog groter. Uiteindelijk werden vorig jaar 14.552 vrouwen doorverwezen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Een jaar eerder kregen 22.079 vrouwen een doorverwijzing. Dat is een afname van 34 procent. Het percentage deelnemers dat werd doorverwezen lag in 2020 wel iets hoger dan in 2019. Hierdoor is het aantal doorverwezen patiƫnten iets minder hard gedaald dan het aantal deelnemers.

Voor het grootste deel is de afname te wijten aan het veel lagere aantal uitnodigingen dat het RIVM heeft verstuurd. Daarnaast lag ook het percentage vrouwen dat inging op een uitnodiging iets lager.